close
dynamicspace_homedummy_384_190
V kuchyni byste měli mít vše na dosah

Pod pojmem ergonomie si můžete představit celkové uspořádání vaší kuchyně. Vzhledem k tomu, že v kuchyni trávíte nemálo času a věnujete se přípravě jídel, měli byste se v kuchyni cítit příjemně. Plně funkční kuchyně vám bude dělat zaručeně radost. Výběrem vhodných spotřebičů a jejich ideálním umístěním si ušetříte zbytečný pohyb a vždy budete mít vše po ruce. Optimální osvětlení je důležité nejen pro sledování stavu připravovaného jídla, ale také hlavně pro vaše oči. Nábytek a jejich vybavení je také nedílnou součástí ergonomie kuchyně. Na co si tedy dávat pozor?

V kuchyni se musíte cítit pohodlně

Pracovní deska je jeden z nejdůležitějších prvků z pohledu ergonomie. Výška by vám měla ideálně odpovídat. Když ji budete mít příliš vysoko nebo příliš nízko, příprava jídla se pro vás stane utrpením. Pracovní deska by samozřejmě měla být dostatečně velká a široká tak, aby se vám na ni vešlo vše potřebné a ještě zbyl prostor pro pohodlné vaření. Obecně se tvrdí, že dřez by měl být o trochu výše než pracovní deska, aby nedocházelo k bolestem zad. Naopak varná deska by měla být zase o trochu níže kvůli míchání a manipulaci s hrnci a nádobím.

Ergonomic-Kitchen
Pracovní deska by měla poskytovat dostatek prostoru

Uložení horních skříněk by mělo být takové, abyste se ze země nemuseli natahovat. Výška umístění skřínek je závislá samozřejmě na vaší výšce a potřebách. Zkuste si skříňku otevřít a sáhnout na nejvzdálenější místo. Pokud se ještě nepohupujete na špičkách, pak máte horní skříňky usazeny ve správné výšce. Spotřebiče je vhodné umisťovat do vyšších míst, nejlépe od pasu nahoru. Nemusíte se při časté kontrole jídla neustále zbytečně ohýbat. Správná ergonomie v kuchyni vám zajistí lepší pohyb a příjemné vaření bez bolestí.

Tags : bytové prvkyinteriérkuchyně
Jana Tarabčáková

The author Jana Tarabčáková

Leave a Response