close
food-1505942_640

Rybí filé jsme si zvykli obalit v trojobale a smažit na pánvi ve vrstvě oleje. Čas od času to možná je zajímavé zpestření jídelníčku, nicméně ryby bychom měli jíst často a ty smažené nejsou právě ty nejzdravější. Můžeme si rybí filé upéct, a to pokaždé na jiný způsob. Tak se náš jídelníček obohatí a ryby budeme mít na talíři pravidelně a rádi.

Základem pro pečení jakékoliv ryby je poctivé máslo. Už jen posolená ryba pečená na másle je velká pochoutka, nemusíte ji ani nijak zvlášť kořenit a dochucovat. Ale můžete. Dáme vám pár tipů, jak si upéct rybí filé.

Pečené rybí filé – základní postup

Péct v troubě můžeme samozřejmě filety z různých ryb, doba pečení pak závisí na tloušťce těchto plátků. My se dnes zaměříme na známe cca stogramové kostky lisovaných tresek, jímž běžně říkáme rybí filé.

Na přípravu budete potřebovat

  • 4 porce filé
  • mořskou sůl
  • 50 g másla (případně kvalitní olej, nejlépe olivový)

Postup

Předehřejeme si troubu na 200°C. Pekáč nebo zapékací potřeme rozpuštěným máslem, případně olejem a poklademe rybími filety. Pečeme asi 6 minut, to ž jsou ryby upečené, zjistíme špičkou nože: maso by se mělo od sebe samo oddělovat, ale zároveň zůstat měkké, šťavnaté a uvnitř matné.

Čím ochutit rybí filé

Možná si pamatujete ze školních družin filé pečené na kmínu, což kupodivu nebyla špatná kombinace. Z dalšího koření můžete použít rozmarýn, tymián, římský kmín, citronovou trávu, petrželku, mletou červenou papriku, česnek, případně kupovanou směs koření na ryby. Výběr záleží jen na vaší momentální chuti.

Rybí filé můžete zapéct i se sýrem či se zeleninou. Výborné je filé pečené na cibuli a rajčatech, či pokladené sýrovou drobenkou (hladkou mouku smícháte s máslem na drobenku a přidáte strouhaný sýr: eidam, goudu, aromatický čedar či parmezán). Ve finále nezapomeňte rybu zakápnout citronovou, limetkovou nebo pomerančovou šťávou. Různými kombinacemi ingrediencí získáte pokaždé nové, chutné jídlo.

Tags : top

Autor Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

3 Comments

    1. nechápu moc proč byste dával dětem něco z friťáku.. to je snad nejvíce nezdravá možnost, kterou můžete vybrat

Komentáře k článku