close
Combi-Steamer_SL_V-Zug

Konvektomat si asi většina z nás spojuje s velkými gastronomickými zařízeními, takže nejspíš ani netuší, proč by ho měli pořizovat domů. Tato parní trouba má ale výhody, které rozhodně stojí za úvahu. 

Konvektomat je multifunkční zařízení, díky němuž můžete i v prostředí domova vařit rychle a zdravě. Používá kombinaci horkého vzduchu a páry, tedy nejmodernější metody přípravy jídla tak, aby se proces vaření zkrátil a důležité výživové látky zůstaly zachovány v co největším množství. Jaké další výhody představuje konvektomat?

Proč mít doma konvektomat

Hlavní důvody, proč se vyplatí uvažovat o konvektomatu do domácnosti:

  • lepší chuť jídla – právě díky unikátnímu způsobu přípravy jídla si potraviny zachovávají nejen nutriční hodnoty, ale i svou přirozenou chuť, a to bez ohledu na to, jestli použijete páru, horkovzdušný program nebo kombinací obojího.
  • nižší náklady na provoz – jednak v konvektomatu můžete připravit najednou i několik jídel, takže strávíte v kuchyni mnohem méně času. Za druhé má konvektomat celkově nižší spotřebu elektřiny i vody, než obvyklé kuchyňské spotřebiče.
  • jednoduché ovládání – konvektomat má dopředu nadefinované programy, díky nimž uvaří i naprostý začátečník. programy si můžete také nastavit sami tak, aby příprava jídla probíhala pokaždé stejně, bez ohledu na to, kdo konvektomat zapne.

Podle čeho vybírat konvektomat

Při nákupu konvektomatu narazíte na dva různé typy:

  • S vyvíjením páry ve varném prostoru
  • S bojlerovým vyvíječem s automatikou

Automatický bojlerový vyvíječ má řadu výhod, od rychlého vývinu páry až po její přesnou regulaci, je neocenitelný při přípravě jídel za pomoci nižších teplot. Tento sofistikovanějčí model je ovšem o poznání dražší, než typ s přímým vstřikováním na topná tělesa.  Konvektomat s vyvíjením páry ve varném prostoru zvlhčuje potraviny během přípravy, mnohem lépe se udržuje a je levnější. Bohužel si moc nerozumí s tvrdou vodou.

Dalšími parametry, které byste měli dopředu vyhodnotit, jsou kapacita (podle počtu jídel i podle počtu polic, který určuje, kolik pokrmů najednou můžete připravovat), způsob ovládání (mechanické, elektronické či elektromechanické), další funkce konvektomatu a v neposlední řadě také cena. Ty nejlevnější můžete koupit cca kolem 15 000 Kč.

Autor Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

2 Comments

  1. Kvalitní konvektomat něco stojí. Určitě to není za 15 tis. Kč. Vyplatí se konvekťák s připojením na vodu a odpad, takže odpadá nutnost dolévat čerstvou vodu a vypouštět tu špinavou. Jinak mít ho doma je pecka. Doporučuji!

  2. Souhlasím s Petrou.
    Máme od Miele a sice stál raketu, ale je to profi konvekťák, jako používají profi kuchaři a restaurace. Neměnila bych!

Komentáře k článku