close

Zvykli jsme si hodně věcí znovu dělat doma vlastními silami, zvlášť pokud jde o jídlo a pití. Pečeme si chleba, děláme si domácí jogurt nebo třeba müsli tyčinky. Možná jste se rozhodli, že si i vy vypěstujete také vlastní kávu. 

Kávovník (Coffea arabica) je stálezelená tropická rostlina původem z horských lesů Etiopie,

která tvoří nízké keře nebo stromky s drobnými, bílými květy. Kvete až třikrát ročně a už jen vůně květů vás určitě potěší. Když budete o rostlinu dobře pečovat a obrníte se trpělivostí, za tři roky můžete sklidit první úrodu kávových zrn.

Jak si pořídit kávovník

V podstatě máte tři možnosti, jak si svůj kávovník pořídit. Nejjednodušší je asi pořídit si už vzrostlou rostlinu v některém hobbymarketu, zahradnictví nebo na prověřeném e-shopu. Odpadne vám poměrně dost práce, která předchází tomu, než se ze semínka stane odolná rostlina. 

Druhá varianta je požádat o řízek z rostliny známého pěstitele a zakořenit si rostlinku sami. V tomto případě zapíchnete řízek do směsi rašeliny a písku a připravíte mu stabilní podmínky: teplotu cca 23–25 °C a vzdušnou vlhkost kolem 90 %. Rostlinka zakoření asi za 3–4 měsíce.

Jestliže si chcete kávovník vypěstovat ze semínka, hodně záleží na tom, abyste je nakoupili u prověřeného pěstitele. Semínko totiž nesmí být starší než jeden měsíc, starší vám nevyklíčí. Musí také mít ochranný obal (endokarp), kterému se také říká pergamen.

Podmínky pro pěstování kávovníku

Kávovník není náročný na pěstování, ale vyžaduje stabilní podmínky. V praxi to znamená, že byste ho neměli často přemísťovat, naopak byste měli zajistit stabilní teploty. Ty se v létě pohybují kolem 25 °C, v zimě potom mezi 15 – 20 °C. Místo mu najděte sice teplé, ale nikoliv na přímém slunci. Zároveň ho chraňte před průvanem.

O vodu si kávovník řekne sám tím, že svěsí listy. V tu chvíli ho na půl hodiny postavte do vyšší nádoby s vodou a nechte substrát nasáknout vodou (asi ½ hodiny). Pokud ho budete zalévat klasicky, dejte si pozor na přelití. To poznáte podle žloutnutí listů. Kávovník zalévejte dešťovkou nebo vodou odstátou – nesnese chlor. Přihnojujte ve vegetační době 1x za dva týdny hnojivem bohatým na draslík, dusík a fosfor.

Tags : Coffea arabicakávovníkpěstování kávovníku
JanaPK

The author JanaPK

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Leave a Response