close
kitchen-clean-composter-machine
Kompost si můžete snadno vyrobit i v paneláku!

Třídění papíru, plastů a skla patří v současné době k běžným trendům v našich domácnostech. Co se týká biologických odpadů, stále se do popelnic vyhazuje velké množství potravin a kuchyňských odpadů. Přitom jsou výhody kompostování nesporné. Na jednu stranu se snižuje množství komunálního odpadu až o 40 %, na druhou stranu můžete získat kvalitní hnojivo.

Jak začít?

Biologický materiál se ukládá do kompostérů, kterých je na trhu celá řada. Kutilové si můžou vyrobit vlastní kompostér z tvrdého, chemicky neošetřeného dřeva. Jelikož správně založený kompost nepáchne, je možné nádobu umístit například pod dřez, do sklepa nebo na balkón. Na dno nádoby patří hrubozrnný materiál kvůli provzdušnění a odtoku přebytečné vody. Zároveň by měla být skladba kompostu co nejpestřejší. Zajímavé je využití kalifornských žížal. Jsou sice menšího vzrůstu než naše rousnice, zato jsou ale žravější. Žížaly konzumují bioodpad a jejich činností vzniká tzv. vermikompost. Pro jejich chov je ideální vícepatrový kompostér. Díky více úrovním se žížaly v materiálu snadno pohybují a ve spodní části se shromažďuje tzv. „žížalí čaj“, který je vhodný pro zálivku rostlin. 0,5 kg žížal spotřebuje asi 0,25 kg bioodpadů denně.

naturemill-plus-automatic-kitchen-composter-1
Na trhu je k dostání několik variant domácích kompostérů

Mezi odpad vhodný ke kompostování patří slupky z ovoce a zeleniny, zbytky příloh (brambory, rýže, knedlíky), papírové kapesníky, podestýlka býložravých mazlíčků, apod. Naopak do kompostu nikdy nedávejte kosti, odřezky masa, popel z cigaret nebo kočičí podestýlku.

Tags : kuchyněrostlinyúklid
Jana Tarabčáková

The author Jana Tarabčáková

Leave a Response