close

Kustovnice je vzrostlý, trnitý keř, jež dosahuje výšky až 2,5 metru. Jeho domovinou je Asie, přesto se dá bez jakýchkoliv problémů pěstovat i v našich podmínkách, kde je dokonce kustovnice mrazuvzdorná.

shutterstock_205542301
Jak pěstovat Goji

Stanoviště a půda

Kustovnice čínská je sice odolná, ale i tak jí prospívá spíše teplejší, a před ostrými severními větry chráněné místo. Dobře se jí daří v humózní půdě, vyžaduje také dostatečnou závlahu.

Výsadba ze semen nebo pořízení vzrostlých sazenic

Rozhodnete-li se pěstovat kustovnici čínskou, nabízí se vám hned zprvu dvě možnosti. Buď si zasadíte semena, nebo již koupíte předpěstované sazenice.

Výsadba by měla probíhat v březnu nebo v dubnu do hlinitopísčité, spíše lehčí půdy. Do jámy je vhodné přidat uzrálý hnůj nebo kompost. Jednotlivé rostliny se mají sázet zhruba dva metry od sebe.

Zálivka a hnojení

Kustovnice čínská má ráda závlahu, nesvědčí jí však přelití. Nezalévá se zdaleka denně, obvykle stačí zalévat dvakrát až třikrát do měsíce, klidně jednorázově i větší množství vody. Samozřejmě, že je zapotřebí zohlednit aktuální ráz počasí.

Samozřejmostí by mělo být také adekvátní přihnojování. Koncem dubna je vhodné přidání močoviny, koncem května potom hnojivo v podobě fosforečnanu amonného. V průběhu vegetační doby je dobré každé tři týdny přihnojovat speciálními hnojivy, určenými na výživu listu, ty zakoupíte v zahrádkářských prodejnách.

Sklizeň plodů a řez

Období sklizně plodů závisí na roku, jedná se zpravidla o pozdní letní měsíce, případně na podzim. Sklizeň by měla probíhat v době, kdy je zhruba 80% plodů již zralých, ty se poté dosušují.

Kustovnice čínská vyžaduje také řez, který jednak keř tvaruje a jednak dochází také k omlazení rostliny. Principiálně by se měly odstraňovat především zkřížené větve a všechny takové větve, které jakkoliv zasahují do prostoru, kde se s keřem nepočítá. Kustovnice docela rychle obrůstá, takže se není třeba bát, že by jí řez nějakým způsobem poškodil!

Tags : GojiJak pěstovat Gojikustovnice čínská
Radek Blinka

The author Radek Blinka

Leave a Response