close
gedeckter-Tisch_640x480
Připravte se na vánoční hodování /

Chystáte hostinu neb důležitou večeři? A víte jakým způsobem, máte stůl správně připravit a jak se u stolu chovat? Někdy se může stát, že běžná věc jako je usrkávání nebo olizování nože, se může proměnit ve společenský malér. Nenechte se zahanbit a dodržujte základní zásady, díky kterým se trapným situacím vyhnete. Na děti byste také neměli zapomínat a ke správným návykům je učte už od útlého dětství.

Správné stolování je snadné

Na správně přichystaném stole uvidíte sklenice, talíře a příbory, což je hromadně označováno jako couvert. Samozřejmě by neměly chybět ubrousky a vhodné dekorace a zdobení slavnostního stolu. Když usedáte ke stolu, měli byste být upravení a čistí. Samotné usedání by se mělo obejít bez rámusu. Po usednutí rozložíte ubrousek na klín. Prostírání vám může naznačit jaké jídlo a kolik se ho bude podávat. Obecně platí, že začínáte jíst příbory, které jsou nejdále od talíře. Na pravé straně by měla být polévková lžíce a nože, na levé straně by se měly nacházet vidličky. Na předkrmy se používají menší, na hlavní jídlo velké. Dezertní vidličky by měly být donášeny až s dezertem. Existují i speciální příbory, se kterými se můžete setkat při konzumaci ryb, hlemýžďů, chřestu, ústřic, asijské kuchyně nebo špaget. Stůl dodá příjemnou atmosféru při jídle vhodnou výzdobou například květinami a příjemně sladěnými barvami svíček, slánek nebo ubrousků.

maritim-gedeckter-tisch-800-600
Podpořte stolování i při zahradních akcích /

Co ke stolu rozhodně nepatří je mlaskání, srkání, krkání a uvolňování plynů nahromaděných ve střevech. Rovněž olizování nožů a loktům na stole byste se měli vyhýbat. Při naznačení pauzy v jídle dáte příbor od kříže, když už dále nechcete jíst, příbor dáte k sobě. Tato pravidla samozřejmě neplatí u neformálních večeří či obědech s přáteli nebo u zahradní párty. V těchto případech můžete plně využít svou fantazii, a pokud vám to bude příjemné, stolovat klidně na podlaze.

Tags : stolování
Jana Tarabčáková

The author Jana Tarabčáková

Leave a Response