close
shutterstock_327170444

Podzim už se hlásí svými deštivými dny a lépe už letos nebude. Je čas připravit si dříví ke krbu a promyslet si, čím budeme zahánět chlad listopadových plískanic.

Jedním z osvědčených způsobů, jak zahřát sebe i návštěvu, jsou horké nápoje. Obligátní kávu můžeme místo mléka vylepšit kopečkem šlehačky či vaječným likérem, nebo si můžete připravit Irskou kávu.

Irská káva jak se patří

Tahle káva vás zaručeně zahřeje,protože kombinuje výbornou černou kávu se silou irské whisky. Budete potřebovat: šálek opravdu dobré kávy, nejlépe z kávovaru,který si mele každou porci kávy zvlášť, ale může být i kapslový, 4 cl irské whisky, třtinový cukr podle chuti a čerstvě našlehanou smetanu.

Pokud dáváte přednost čaji, nabídka je široká, od zeleného přes bílý, černý, červený puerh k čajům ochucený ovocem, například bergamotem čaj earl gray. A samozřjmě bylinkové, ty už k podzimu neodmyslitelně patří.

Zkusili jste pečený čaj?

Budete na něj potřebovat jakékoliv ovoce: bobulové, hroznové víno, jablka, hrušky, citrusy – prostě takové, jaké vám chutná a kterého máte nadbytek. Použít můžete i zdravý rakytník či kustovnici. Na 2 kg ovoce přidejte asi 1,5 kg cukru, dost záleží na tom, jak sladké bude ovoce, které použijete. Přidejte na kousky nakrájený oloupaný citron, koření (skořice, vanilka, hřebíček – tady opět záleží na vaší chuti) a asi ⅛ l rumu. Pečte asi půl hodiny při 200° C, horké plňte do skleniček a otočte víčkem dolů, aby se zatáhlo. Pak už stačí jen 2 – 3 lžičky dát do šálku a přelít horkou vodou.

Polévka je grunt a dýňová je na podzim ta pravá

Nic nezahřeje lépe, než talíř horké polévky. Navíc vás zasytí a nemocným dodá sílu k uzdravení. Ne nadarmo naše babičky vařily marodům slepičí polévku.

Protože k podzimu patří helloween a s ním dlabání dýní, pojďme si uvařit polévku z dýně. 

Vezměte asi 1 – 2 hrsti vydlabané dužiny z dýně nebo jednu dýni hokkaidó či máslovou, 1 brambor a 1 mrkev pro správnou barvičku. Vše nakrájejte na kousky,zalijte vodou, přidejte kostku bujónu či masoxu (nebo si připravte vývar, ale přiznám se, že masox používám pravidelně a ještě žiju). Měkkou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem na krémovou konzistenci, jestli je nutné dosolte a podle chuti si buď přidejte pepř či chilli – nebo ji nechte jemnou. Dochuťte troškou smetany a hrstí strouhaného parmazánu. A nezapomeňte na krutonky z bílého pečiva.

Tags : dýňová polévka

Autor Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Komentáře k článku