close

Jak v domácnosti využít jedlou sodu? Univerzální pomocník, který vám nesmí doma chybět

obrázek_2023-07-18_104242904

Obyčejný bílý prášek, který dokáže zázraky. Nebaví vás neustálé čištění, které nekončí? Máte zažrané skvrny a nevíte, jak s nimi zatočit? Nebaví vás kupovat neustále nové a nové přípravky? Stačí vám pouze jedna ingredience – jedlá soda. Povíme vám, jak využít veškerý potenciál.

Hydrogenuhličitan sodný. Říkáte si, o co se jedná? Přeci o jedlou sodu. Mnozí ji mají zafixovanou jako ingredienci v pečení a vaření. Dodává jídlu nadýchanost. Toho se využívá u buchet koláčů či pečiva. Její pole působnosti však dokáže být daleko širší. Nyní se seznámíte s dalšími rolemi jedlé sody.

Co je jedlá soda?

Již jsme si řekli, že se jedná o hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3). Bílý prášek, který je rozpustný ve vodě. Tato látka je velice zásaditá. Z toho důvodu se používá při pálení žáhy, která vzniká při překyselení organismu. Hojně se používá v kuchyni. Jeho popularita ale stoupá i ve sféře úklidu. Setkáme se s ním i v kosmetickém průmyslu, a to především v šamponech a deodorantech. Má totiž antibakteriální vlastnosti a je abrazivní, to znamená, že snadno absorbuje pachy. Zřídka se objevuje i v dentální kosmetice.

Hvězda v kuchyni

Jedlá soda je skvělý pomocník v kuchyni. Po přidání do těsta napomáhá jeho nakypření. Jedná se o alternativu kypřícího prášku. Přidali jste ji do těsta, ale žádné nadýchání se nedostavilo? Je to proto, že chyběla kyselá složka. Soda bikarbona je silná zásada. Po kontaktu s kyselinou se začne dít chemická reakce jejímž produktem je i oxid uhličitý, který těsto nakypří.

Postačí, když přidáte citronovou šťávu, jogurt, zakysané mléko nebo kefír. Máte raději vaření než pečení? I tak vám jedlá soda dokáže pomoci. Má vámi uvařené jídlo výrazné barvy, které chcete zachovat? Jedlá soda vám k tomu pomůže. Pro zamezení hnědnutí přidejte během vaření lžičku tohoto bílého „magického prášku“.

Zazáří i při úklidu

Je parťák v při vaření, ale především pečení. Skvělý pomocník je ale také při úklidu. A to nejen v kuchyni. Mezi jeho vlastnosti patří pohlcování pachů a schopnost očistit téměř jakýkoliv povrch. Nijak neovlivňuje životní prostředí.

Už žádný smrad

Její výtečná absorpce se využívá třeba v souvislosti lednicí. Výborně si dokáže poradit s nepříjemnými pachy z lednice. Postačí, když na talířek nasypete trochu jedlé sody. Pokud ji budete pravidelně měnit, zápach brzy eliminujete.

Bez překážek

Soda bikarbona si hravě poradí i s ucpaným odpadem. Neodtéká vám sprcha, umyvadlo nebo dřez? Postačí, když nasypete jedlou sodu do odpadu a zalijete horkou vodou. Pro větší účinek ji zalijte octem. Pro maximální chemickou reakci použijte horký ocet. Natane reakce připomínající výbuch sopky. Vybublá to, tlaková vlna prorazí odpad a vás tak přestane trápit.

Pryč s usazeninami a špínou

Máte-li doma tvrdou vodu, jistě vás trápí usazený vodní kámen. Poznáte to ve varné konvici anebo na vodovodních bateriích. Posypte povrch jedlou sodou a zalijte citronovou šťávou nebo octem. Stejný postup opakujte i v případě usazenin nečistot a mastnot v troubě.

Všimli jste si toho? Ano stále je to pořád to samé. Jedlá soda – jako zásada musí vždy reagovat s kyselou látkou. Tuto reakci následně využíváme k vyčistění odpadů, zbavení se usazenin nebo k nakypření těsta.

Klidné bříško

Luštěniny se řadí mezi velice zdravé potraviny. Obsahuje všechny tělu potřební látky. Mají však jedno své velice známe negativum. Čočka, fazole, hrách a další luštěniny mají nadýmací účinky. Právě z tohoto důvodu jsou bývají v nových jídelníčcích omezovány až vyřazeni úplně. I proti tomuto problému vám pomůže soda bojovat. Navíc se podílí na zkrácení doby vaření. 

Blahodárný vliv na vaše tělo

O účincích při pálení žáhy jsme už mluvili. Jedlá soda dokáže pomoci i s dalšími zdravotními problémy. Koupele s přídavkem hydrogenuhličitanu sodného zmírňují záněty močových cest. Roztok sody a vody napomáhá při bolesti v krku, bolesti zubů či zánětech dásní. Přídavek sody do šamponu eliminuje lupy. Vaše vlasová pokožka bude vypadat ihned lépe.

Zdroj foto: www.freepik.com

Tags : čištěníjedlá sodasoda

Komentáře k článku