close
Kuchyně

Podle čeho si vybrat pomalý hrnec a jaké pokrmy si v něm připravit?

hrnec

Chtěli byste trávit méně času v kuchyni, ale zároveň se neochudit o lahodné domácí pokrmy? Pořiďte si praktického kuchyňského pomocníka, který většinu práce odvede za vás.

Co je pomalý hrnec

V prvé řadě je pomalý hrnec neocenitelným pomocníkem, s jehož pomocí připravíte vaše oblíbené domácí pokrmy, které vyžadují dlouhou přípravu, ale ušetříte si čas strávený u plotny. Pokud jste o pomalém hrnci dosud neslyšeli, dovolte nám, abychom vám ho trochu představili. Na první pohled se jedná o zcela obyčejný hrnec. Na ten druhý pohled je možné spatřit ovládací displej  a také elektrický kabel. Do pomalého hrnce tak stačí vložit veškeré ingredience, nastavit čas vaření a teplotu a spustit. Po několika hodinách na vás bude čekat připravený nedělní oběd a vás bude čekat pouze případné dochucení, naservírování a omytí hrnce.

Princip pomalého hrnce

Princip, na něm je vaření v pomalém hrnci, je velmi jednoduchý a objevuje se již v jeho samotném názvu. Poté, co do hrnce vložíte veškeré suroviny, nastavíte časovač a teplotu a odejdete. Vaření v hrnci probíhá velmi pomalu, tudíž nedochází k připalování a dokonce se ani neodpařuje tekutina, tudíž není nutné vyvíjet žádnou aktivitu. Svým způsobem je pomalý hrnec trochu podobný pohádkovému hrnečku, který stačilo požádat o pokrm, chvilku vyčkat a pokrm se zázračně objevil. Příprava pokrmů v pomalém hrnci se pohybuje od 3 do 10 hodin. Záleží na vás, jaký recept zvolíte a na jakou teplotu ho necháte vařit.

Proč je pomalý hrnec praktickým pomocníkem?

Důvodů, proč do své sbírky kuchyňského náčiní přidat pomalý hrnec, existuje mnoho.

Snadná příprava

Kromě úspory času, který byste museli strávit plotny, je příprava pokrmů v pomalém hrnci také velice snadná.

Úspora elektrické energie

Ačkoliv se to nezdá, je příprava pokrmů tímto způsobem také úsporná. Pomalý hrnec vám skutečně pomůže ušetřit, protože spotřebovává minimum elektrické energie.

Zdravé, chutné a šťavnaté pokrmy

Jídla, která si v pomalém hrnci připravíte, jsou chutná, plná chuti a zároveň i zdravá. Díky nízké teplotě, při které se pokrmy vaří, neztrácejí tolik vitamínů a dalších důležitých látek.

Podle čeho vybrat pomalý hrnec?

Zlákala vás představa toho, že ušetříte hodně času, ale nepřipravíte se o doma uvařená jídla? Výběr pomalého hrnce zvládnete snadno a rychle, když se budete řídit následujícími doporučeními.

Zvolte správnou velikost

Jedním z klíčových faktorů při výběru pomalého hrnce je jeho velikost. Tu vybírejte s ohledem na to, pro kolik osob vaříte. Jestliže budete v hrnci připravovat jídla pouze pro dva, určitě nepotřebujete objem, který by bez problému pojal pokrmy pro pětičlennou rodinu. Výrobci pomalých hrnců nabízejí nejčastěji velikosti od 3 do 7 litrů.

Tvar

Kromě velikosti se můžete rozhodnout také mezi oválným a kulatým hrncem. Kulatý pomalý hrnec je vhodnější pro vaření polévek, do oválného se vám ale snáze vejde třeba i celé kuře.

Materiál

Dalším kritériem při výběru pomalého hrnce je volba toho správného materiálu. V obchodech narazíte na keramické a kameninové hrnce, které se postarají o rovnoměrné rozložení tepla. Další možností jsou kovové a nepřilnavé povrchy. Kovovou vložku můžete v případě potřeby použít také na sporáku. Nepřilnavé povrchy zase skvěle vyčistíte, ale nebývají tak odolné jako ty keramické a kameninové.

Víčko

Při nákupu pomalého hrnce si můžete zvolit také materiál víčka. Zpravidla výrobci nabízejí dvě varianty: plastové a skleněné víčko. Plastová víčka jsou sice lehká, ale nedovolují vám jednoduše zkontrolovat stav jídla během vaření.

Typ ovládání

Pomalé hrnce můžete ovládat manuálně a kontrolovat, v jakém stavu se pokrm nachází a kolik času ještě potřebuje k dokonalosti. V případě, že nechcete být neustále poblíž a věnovat se jiným aktivitám, zvolte model s funkcí nastavení doby vaření. Jakmile se pokrm dovaří, hrnec ho bude udržovat teplý a vy si během procesu přípravy můžete například hrát s dětmi, věnovat se úklidu domácnosti nebo si třeba užít nerušenou konverzaci s hosty.

Nastavení teploty

Pomalé hrnce se také liší v tom, jak se u nich dá nastavit teplota. U levných modelů si musíte vystačit s nastavením nízká až vysoká, u těch dražších je možné nastavit si přesnou teplotu a také využívat funkci udržovat pokrm teplý po uvaření.

Mytí hrnce

Obáváte se toho, kolik času strávíte po dovaření v pomalém hrnci jeho mytím? Obavy rozhodně nejsou na místě. Hrnec, ve kterém se vám celé jídlo uvaří, po snězení jeho obsahu jednoduše vyndáte a položíte do myčky nádobí. Další části pomalého hrnce po každém použití zbavujte nečistot měkkým hadrem. Moderní hrnec, který za vás uvaří, vám usnadní i jeho údržbu.

Pokrmy, které si můžete v pomalém hrnci nechat připravit

Jaká jídla chutnají z pomalého hrnce nejlépe? Všechna. Pokud ale tápete a schází vám inspirace, máme pro vás pár nápadů na jídla, která si z vašeho nového kuchyňského spotřebiče vychutnáte. V pomalém hrnci si můžete nechat připravit:

  • silný masový či zeleninový vývar
  • svíčkovou na smetaně
  • pečené kuře
  • kuře na paprice
  • dušené maso
  • guláš
  • ragú
  • chilli con carne
  • rýžovou kaši

Pomalý hrnec vám dokáže během pár hodin připravit téměř jakýkoliv pokrm a to zcela bez vaší asistence. Stačí do něj vložit veškeré ingredience, zamíchat, nastavit teplotu a ponechat jeho osudu. Jídla připravená z pomalého hrnce jsou lahodná, šťavnatá a připravená téměř bez námahy. Jestliže milujete domácí kuchyni, ale neradi trávíte čas u plotny, je pomalý hrnec dokonalým společníkem.

Zdroj textu: www.choice.com.au, www.thekitchn.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Tags : pomalý hrnec

Komentáře k článku