close
Interiérové doplňky

Co jsou chytré květináče? A další vychytávky, které usnadňují péči o rostliny

květináč

Chtěli byste mít doma zelenou džungli a rostliny, které rostou jako z vody, ale nemáte na péči o ně čas? Nevadí. S pomocí několika vychytávek vám budou růst před očima. Pořiďte si třeba chytrý květináč!

Technologie, které vám usnadní péči o rostliny jsou snadno dostupné

Myslíte si, že domácnost, ve které se daří pokojovým rostlinám a připomíná městskou džungli, si mohou dovolit pouze lidé, kteří rozumějí rostlinám a milují zahradničení? S pomocí moderních technologií je možné skutečně vše. Jaké vychytávky byste si měli pořídit předtím, než si domov proměníte v zelenou zahradu?

Chytré květináče

Pěstování všech možných rostlin vám půjde mnohem snáz, když si přizvete na pomoc chytré květináče. Jedná se o praktické pomocníky, do kterých rostliny zasadíte a následně je víceméně ponecháte svému osudu. Chytré květináče v sobě mají zabudované senzory, které monitorují vlhkost, teplotu a přítomnost hnojiv. Není výjimkou, že jejich součástí je také praktický zásobník na vodu.

Chytré aplikace vám usnadní pěstování rostlin

Nevíte si s péčí o rostliny rady? Není nic jednoduššího, než použít speciální aplikace, které dokážou na základě fotografií určit, co danou rostlinu trápí. Zároveň si na nich lze nastavit nejrůznější upozornění, která vám připomenou, že nastala doba na zalití, hnojení či rosení. Lze tedy říci, že rostliny si o pozornost v případě potřeby řeknou samy.

Speciální osvětlení

Podzimní a zimní měsíce některým pokojovým rostlinám nesvědčí, protože v tomto období nemají dostatek světla. I to ale není pro pěstitele žádnou překážkou. V hobby marketech a zahradnictvích si lze koupit LED světla, která poskytují rostlinám dostatek světla a dokonce se dá přísun světla nastavit podle fáze růstu rostliny. Některá světla na rostlinky se dokonce dají propojit s chytrým telefonem a světlo se automaticky mění podle potřeb konkrétní rostliny.

Vertikální zahrady jsou téměř bezúdržbové

Stále častěji je možné narazit na vertikální zahrady s živými rostlinami. V podstatě se jedná o zelenou stěnu, která je na pohled velice atraktivní a oživí každý prostor. Pořídit si takovou ozdobnou stěnu, která se zelená a vypadá fantasticky, si bez obav mohou i úplní začátečníci. Zpravidla totiž bývá vybavena LED světly i automatickým zavlažovacím systémem. Na vás tak zůstává pouze udržování jejího dokonalého vzhledu a občasné odstranění opadaných listů.

Hydroponické pěstování

Patříte k lidem, kteří většinu svých pokojovek zabili, protože jim dopřávali příliš vláhy? Aby se tento scénář již neopakoval, pusťte se do takzvaného hydroponického pěstování. To spočívá v tom, že rostliny pěstujete bez hlíny. Jak toho docílit? Vložíte je do nádob se speciálním živným roztokem. S pomocí moderních závlahových systémů vám tak rostliny skutečně porostou jako z vody.

Automatické zavlažovače

Máte doma rostliny, které vyžadují vyšší intenzitu zavlažování, ale bojíte se, že na ně naopak zapomenete a přispějete tím k jejich brzkému úhynu? Spolehněte se na automatické zavlažovače, jenž lze naprogramovat tak, aby rostlině dodávaly potřebnou vlhkost, případně vás upozornily na to, že je načase rostlinu orosit.

Pěstování pokojových rostlin a vytváření městských džunglí již dávno není pouze doménou zkušených zahrádkářů, kteří péčí o své rostlinky žijí. S pomocí moderních a chytrých technologií se může do pěstování pokojovek pustit úplně každý. Stačí, když si na pomoc vezmete mobilní aplikace, speciální LED osvětlení, chytré květináče a vyzkoušíte třeba i hydroponické pěstování.

Zdroj textu: www.higarden.cz, www.cnet.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Komentáře k článku