close
shutterstock_1535619415

Meruňky patří mezi oblíbené ovoce, které lze s úspěchem pěstovat a sklízet i v našich zeměpisných podmínkách. Nikomu tedy nebrání nic v tom, aby i na vaší zahradě rostla meruňka, která se vám na konci léta odvděčí velice chutnými a zdravými plody. Meruňky však nemusíte konzumovat pouze v syrovém stavu, ale můžete si je poměrně snadno i usušit a pochutnávat si na nich následně prakticky kdykoliv během roku.

shutterstock_1535619415

Není třeba krájet, stačí odpeckování

Meruňky, které se rozhodnete sušit, není potřeba krájet. Jedná se o menší ovoce, které navíc poměrně seschne, takže stačí pouze odpeckovat – tímto způsobem rozdělíte meruňku na dvě půlky, což je naprosto dostačující.

Pozor, aby meruňky nehnědly

Při sušení meruňky velice často hnědnou. Ne, že by to bylo nějak na škodu, co do obsahu vitamínů a živin, ale je to minimálně nevzhledné. A navíc, hnědnutí meruněk při sušení se dá snadno předejít. Postačí, pokud odpeckované půlky meruněk ponoříte na několik minut do vody s citronovou šťávou, případně s kyselinou citronovou.

Sušení na vzduchu nebo v troubě

Sušení meruněk lze realizovat jak na čerstvém vzduchu, ideálně na sítech – například venku, na slunci a větru, kde je zajištěno, že meruňky budou rovnoměrně schnout i ze spodní strany, tak i v troubě. Rozhodnete-li se pro druhou variantu, je nutné nastavit teplotu maximálně na šedesát stupňů. Pokud byste to s teplotou sušení přehnali, mohli by se meruňky spéct.

Další možností je potom sušení ve speciálních sušárnách. Jedná se o vůbec nejlepší možnost, sušení je kvalitní a efektivní. Sušárny se vám vyplatí především v těch případech, kdy sušíte i jiné ovoce.

Sušení meruněk je velice vhodné pro každého – díky němu si budete moci dopřát zcela jednoduše a zdarma ovoce klidně i v zimních měsících, kdy je zapotřebí zvýšené množství vitamínů!

Komentáře k článku