close
liqueur-2855159_640

Višňový likér, nebo také griotka, patří u nás k velmi oblíbeným, zvláště u žen. A právě nyní je to správné období na jeho přípravu, višně totiž v závislosti na odrůdě dozrávají od začátku července do konce srpna.

Příprava toho jemně nakyslého alkoholického nápoje není nijak složitá. Višně na likér si musíte odstopkovat a umýt. Někdo je i vypeckovává, ale vzhledem k tomu, že pro hořkomandlový nádech chuti je dobré pecky také přidat, můžete si tento poněkud zdlouhavý krok odpustit.

Co budete na likér potřebovat

Na přípravu višňovky potřebujeme dobré kyselé višně, cukr krystal a alkohol – použijte vodku, konzumní líh či kvalitní rum, ten je díky své chuti nejvhodnější. Poměry těchto základních ingrediencí se různí, každý má svůj osvědčený recept. Můžete také přidat koření, především vanilka je oblíbená, ale může to být i hřebíček, skořice či kůra z citrusů (klidně i kandovaná).

My vám přinášíme recept na skutečně luxusní likér, díky němuž budete hvězdou mezi hostiteli. Budete potřebovat:

  • 1 kg višní
  • 5 lžíc malinové šťávy nebo sirupu
  • 3 hřebíčky
  • 500 ml rumu (zkuste bílý Božkov, je jemně vanilkový)
  • 250 g cukru
  • 250 ml vody

Jak na luxusní višňovku

Višně propláchněte, zbavte je stopek a naplňte jimi čistou dvoulitrovou zavařovací sklenici. Přidejte hřebíček, zalijte malinovým sirupem a promíchejte. Nakonec přilijte rum. Sklenici uzavřete víčkem a nechte čtyři týdny na teplém místě. Občas sklenicí zatřepejte, ať se náplň pěkně promíchá.

Na pánvi si zkaramelizujte cukr, zalijte vodou a za stálého míchání rozvařte na karamelový roztok. Vychladlý nalijte do sklenice s višněmi a alkoholem. Sklenici dobře uzavřete a nechte ještě týden proležet. Teprve potom likér sceďte a slijte do čistých lahví.

Takto připravený likér můžete použít i do míchaných nápojů, na dochucení zmrzlinových pohárů, v zimě je velice dobrý přelitý horkou vodou na způsob grogu.

Autor Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Komentáře k článku