close
shutterstock_315735758

Vlašské ořechy jsou velice zdravé. Jsou přírodním zdrojem zdravých tuků a zároveň obsahují spoustu prospěšných látek a vitamínů. Samozřejmě, že kromě pojídání se hodí i pro pečení cukroví. Tu a tam se stane, že potřebujete rychle naloupat třeba i větší množství vlašských ořechů. Víte, jak správně postupovat, abyste si loupání urychlili a co nejvíce usnadnili?

Nabízí se hned několik tipů. Některé budete třeba znát, jiné vám přijdou legrační, chce to vyzkoušet a uvidíte, který postup pro vás bude nejpřínosnější.

Loupání vlašských ořechů
Loupání vlašských ořechů

Loupání pomocí louskáčku

Klasikou je loupání vlašských ořechů pomocí speciálního nástroje – louskáčku. Jedná se o jakési kleště, které zakoupíte v kamenné nebo internetové prodejně. Takové loupání je jednoduché a věřte, že ho zvládne naprosto každý. Louskáček nepředstavuje nikterak vysokou investice, jedná se o cenu okolo sto korun.

Rozbíjení skořápky pomocí kladívka

Další možností je ořechy rozbíjet menším kladívkem. Zde je nutné pracovat na pevném podkladu, ideálně venku. Ve vnitřních prostorách bydlení by mohlo dojít k poškození podlahy, stolu nebo pracovní desky. Při této metodě je zapotřebí najít ideální sílu úderu, přesně takovou, aby nedošlo k tzv. „rozmašírování“ ořechu nebo naopak neúplnému rozbití skořápky.

Sušší ořechy se loupají lépe, než čerstvé

Základem, pro úspěšné loupání ořechů je, aby byly co nejvíce proschlé. Obecně se dá říci, že sušší ořechy se loupají snadněji, než mokré. Při sklizni je tak potřeba počítat se sušením – to nejen kvůli pozdějšímu loupání, ale také proto, aby se ořechy nezačaly kazit, například aby se v jádrech neobjevila plíseň, případně hniloba.

Pomoc od ostatních

 Na závěr je třeba zdůraznit, že samozřejmě platí: Čím více lidí se podílí na určité práci, tím jde činnost lépe od ruky. Výjimku zde nepředstavuje ani klasické loupání ořechů – pokud potřebujete rychle vyloupat větší množství, je vhodné, aby vám s tímto někdo pomohl!

Komentáře k článku