Nemáte doma myčku nádobí, a proto musíte spoléhat na své ruce? Vyvarujte se při mytí nádobí těch nejčastějších chyb.
Špatná teplota vody
Při mytí nádobí je voda důležitou součástí. Pokud si ale příliš nelámete hlavu s její teplotou, poznáte to podle špatně umytého nádobí. Studená voda vás totiž nezbaví mastnoty a dalších nečistot. Než se tedy příště pustíte do mytí nádobí, nastavte si správnou teplotu. Voda by neměla by být horká, ale ani příliš studená. Odborníci se shodují na tom, že nejlepší teplota vody při mytí nádobí je v rozmezí od 40 do 50 °C.
Špatné pořadí nádobí
Při mytí nádobí nezáleží pouze na správné teplotě vody, ale také na pořadí, v jakém použité nádobí myjete. Začínáte vždy tím nejšpinavějším? Tím se dopouštíte ohromné chyby. To nejmastnější a nejšpinavější nádobí je vždy lepší si ponechat až úplně na konec, a to z prostého důvodu – nezašpiníte si tím houbičku a mastnotu z hrnců a pánví nepřenesete na téměř čisté sklenice a příbory.
Nadměrné množství přípravku na mytí nádobí
Máte rádi, když váš kuchyňský dřez při mytí nádobí připomíná vanu s pěnou? Nadměrné používání přípravku na nádobí je paradoxně na škodu. Když ho totiž z talířů, příborů a skleniček nedostatečně opláchnete, zanechá po sobě mastný film, a vy si tím pádem akorát přiděláte práci na víc a zvýšíte si spotřebu vody. V tom horším případě si zbytků saponátu nevšimnete a negativně tím ovlivníte chuť jídel a nápojů.
Nedostatečné utírání umytého nádobí
Máte ve zvyku čisté nádobí po mytí co nejrychleji uložit zpátky do skříní? Pokud k tomu nemáte závažný důvod, například nedostatek volného místa na kuchyňské lince, nechte ho v odkapávači pořádně oschnout. Při uklízení nedostatečně osušeného nádobí do skříní totiž zvyšujete šanci na výskyt plísní. Mokré nádobí v uzavřených skříních navíc může způsobovat i nepříjemný zápach.
Málo časté vyměňování houbičky na nádobí
Jak často měníte houbičku na nádobí? Používáte tu současnou tak dlouho, že si nedokážete vzpomenout, kdy jste tu předchozí vyhodili? Okamžitě ji vyhoďte do koše a pořiďte si novou. Staré houbičky na nádobí jsou plné bakterií a mohou být dalším zdrojem nelibého zápachu. Po každém použití houbičku důkladně vyždímejte, nezapomínejte ji dezinfikovat octem nebo citronovou šťávou a pravidelně po pár týdnech ji obměňujte.
Špinavý kuchyňský dřez
Myjete nádobí v napuštěném dřezu nebo pod tekoucí vodou? V obou případech je důležitá jedna věc – před samotným mytím se ujistit o tom, že dřez je dokonale čistý. Všechny nečistoty a bakterie, jež by v kuchyňském dřezu zůstaly, by se mohly přenést na vaše nádobí.
Nepoužíváte rukavice
Myjete nádobí holýma rukama? I pokud myjete nádobí třeba jen dvakrát denně, je vhodné pořídit si rukavice na mytí nádobí, protože tak ochráníte své ruce před kontaktem s příliš teplou vodou a také před nadměrným vystavením přípravku na nádobí.
Špinavé hrnce a pánve rovnou myjete
Nemáte rádi, když se vám v kuchyňském dřezu nahromadí špinavé nádobí? Pohled na kuchyňskou linku s dřezem, z kterého přetéká špinavé nádobí rozhodně není příjemný, ale některé nádobí je před umytím vhodné namočit. Nejčastěji odmočení prospěje pánvím a hrncům. Když je naplníte vodou a přidáte kapku přípravku na nádobí, půjde vám jejich mytí druhý den od ruky snáz.
Namáčíte litinové hrnce a dřevěná prkénka
Naopak některé druhy nádobí by neměly být v kontaktu s vodou déle, než je potřeba. Konkrétně není vhodné namáčet litinové ani dřevěné nádobí. Nadměrnému kontaktu s vodou by se měly vyhýbat také nože, protože by mohlo dojít k jejich reznutí. Litinové nádobí obecně vyžaduje speciální přístup k mytí. Aby nedošlo k porušení přirozeného filtru, vyhněte se používání saponátu a raději sáhněte po jemném kartáčku a po omytí a osušení ošetřete litinové nádobí olejem.
Myjete plastové nádoby horkou vodou
Nedáte dopustit na plastové boxy, nádobí a příbory, které s sebou vozíte například na dovolené? Aby nedošlo k jejich poškození a nevratnému zdeformování, nemyjte je pod příliš horkou vodou a už vůbec je nedávejte do myčky. Plastové nádobí je vhodné opláchnout pouze ve vlažné vodě.
Kolika chyb se při mytí nádobí v ruce dopouštíte? Myjete nádobí ve studené či naopak příliš horké vodě? Nepoužíváte při mytí rukavice nebo litinové pánve drhnete drátěnkou? I při mytí nádobí je vhodné dodržovat některé zásady. Výsledkem bude dokonale čisté nádobí, nižší spotřeba vody a také efektivnější proces samotného mytí.
Zdroj textu: www.thekitchn.com, www.marthastewart.com
Zdroj foto: www.freepik.com