close
Krbová kamna

Vlastní bydlení je snem mnoha z nás, ať už jste se dočkali toho prvního, nebo se zrovna máte stěhovat a zařizovat si nový byt, určitě přemýšlíte, jak na to. Zařídit byt tak, aby byl nejen pěkný na pohled, ale také praktický, není tak jednoduché. Nebo ano?

Bydlení zařizujte jako celek

Pro někoho může být zařizování bydlení skoro noční můra, jiný se v něm bude vyžívat. Může totiž popustit uzdu své fantazie a všem ukázat, že zvládne i tohle. Pokud ale patříte do první skupiny, pak by se vám mohlo hodit pár tipů, jak na to, aniž byste museli využít služeb architekta.

A jak zní první rada? Bydlení zařizujte jako celek. Nedívejte se na každou místnost zvlášť. Myslete na to, že budete přecházet z jedné místnosti do druhé, vše by k sobě mělo ladit, aby přechod z jedné části do druhé nebyl šok.

Zaměřeno na styl

Každý z nás má jiné preference. Někdo dává přednost venkovskému stylu, kterému dominuje dřevo a další přírodní materiály, a v obývacím pokoji ho skvěle doplní krbová kamna s výměníkem, jiný minimalismu, anglickému nebo skandinávskému stylu a místo krbových kamen vsadí na pohodlnější klasický plynový kotel, do kterého není třeba přikládat. Najděte si svůj styl a bydlení v něm zařiďte.

Zaměřeno na barvy

Ano, i ty budete muset vyřešit. Stěny je třeba vymalovat, na podlahu možná budete chtít sem tam nějaký kobereček, a okna? Ty si zaslouží stínění. Ať už vsadíte na vnitřní nebo venkovní rolety, pořád je můžete sladit se zbytkem místnosti i pomocí závěsů. Ty by ostatně v obývacím pokoji měly ladit i s pohovkou. A jaké barvy že jsou zrovna IN?

To záleží na místnosti. V obývacím pokoji a ložnici, kde chceme relaxovat, jsou ideální uklidňující barvy, jako je modrá, bílá, okrová nebo zelená, s kuchyní, kde je třeba barvu stěn sladit také se spotřebiči jako lednice, sporák atd., si mnozí z nás spojují žlutou, červenou, oranžovou a bílou. Když přijde na koupelnu, pak se často setkáváme s bílou nebo černou, v chodbě nebo předsíni záleží na velikosti. Malou předsíň opticky zvětší světlé barvy, velkou naopak na pohled zmenší ty tmavé.

S nábytkem to nepřehánějte

Ty tam jsou doby, kdy jsme domácnost plnili masivními kusy nábytku a vystavovali si co možná nejvíc trofejí a suvenýrů z cest. Dneska je IN minimalismus a platí pravidlo, že méně je někdy více. Interiér by měl působit vzdušně, nábytku tak stačí minimum, přehánět to nesmíme ani s dekoracemi, obývací pokoj můžete od kuchyně klidně oddělit jen barovým pultem nebo sedačkou.

Komentáře k článku