close
feng šuej

Kdo by nechtěl být šťastný? Podle tradičního čínského učení feng šuej existují rostliny, kterými se stačí obklopit a štěstí k vám začne samo proudit. Jaké to jsou?

Feng šuej a rostliny

Podle feng šuej jsou rostliny nezbytnými součástmi našich domovů, protože přinášejí prosperitu ve více oblastech našich životů, a také podporují správný tok pozitivní energie. Některé vám mohou vnést do života více bohatství, jiné jsou spojovány se štěstím. Právě na rostliny, které vám pomohou ke štěstí, se zaměříme na následujících řádcích. U každé z nich zmíníme ideální podmínky, které vyžaduje pro úspěšné pěstování a zároveň se dozvíte i ideální stanoviště podle feng šuej a pozitivní přínos, který pro váš domov bude mít.

Šťastný bambus

Jaká jiná rostliny by měla být zmíněna hned v úvodu, než šťastný bambus? Co byste o něm měli vědět předtím, než si ho přinesete domů? Šťastný bambus se snadno pěstuje, roste před očima a je nenáročný. Zároveň se jedná o oblíbený dárek ke kolaudaci, protože je o něm všeobecně dobře známo, že přináší svým majitelům štěstí. Ačkoliv jeho název naznačuje, že se jedná o bambus, není tomu tak. Ve skutečnosti se totiž jedná o druh dračince a jeho oficiální název zní dračinec pruhovaný.

Co se ideálního stanoviště týče, šťastný bambus bude spokojený v polostínu a můžete ho pěstovat pouze ve váze s vodou, ve které budou ponořené jeho kořínky. Kam v bytě ho umístit podle učení feng šuej? Do jihovýchodní či východní strany místnosti, která reprezentuje rodinu a finanční hojnost. Velký vliv hraje podle feng šuej také to, kolik stonků pěstujete.

  • Dva stonky reprezentují lásku.
  • Tři stonky vám přinesou štěstí, bohatství a dlouhý život.
  • Pět stonků přináší sílu ve všech oblastech života, mír, harmonii a rovnováhu.
  • Šest stonku vám zajistí štěstí a bohatství.
  • Sedm stonků podpoří vaše zdraví.

Aloe vera

Další rostlinou, kterou byste si měli doma pěstovat, je aloe vera. Feng šuej ho totiž považuje za rostlinu, jež pohlcuje negativní energii a chrání váš domov. Navíc v sobě ukrývá chladivý gel, jenž má hojivé a zklidňující účinky. Péče o aloe vera je velice snadná. Stačí, když jej zalijete jednou za dva až tři týdny. Aloe vera je totiž odolné vůči suchu, zato nadbytečnou zálivku nesnáší. Jestliže si všimnete toho, že listy jsou zlomené či jinak poškozené, dává vám tím rostlina najevo, že ji zaléváte příliš tvrdou vodou. Vhodným řešením je schraňování dešťové vody, kterou milují všechny pokojovky.

Narozdíl od šťastného bambusu není nutné pro aloe vera hledat přesně dané místo podle světových stran. Jednoduše mu najděte místo v místnosti, ve které chcete zlepšit celkovou atmosféru. Podle čínského učení totiž dokáže v libovolném prostoru navodit přívětivou a pozitivní auru.

Fíkus

Ficus elastica, mezi lidmi známější pod názvem fíkus, se řadí mezi oblíbené pokojovky a dopustit na něj nedá ani feng šuej. V přírodě často dorůstá až do výšky několika desítek metrů. Doma vám do takových rozměrů nevyroste, ale pokud se o něj budete správně starat, bude u vás spokojený a vy se budete moci radovat z jeho elegantních listů. Při pěstování fíkusu si musíte dát pozor na tři věci.

  • Tou první je průvan, jenž fíkusy nesnášejí a dokonce by mohl být také důvodem jejich úhynu.
  • Druhou věcí, které se musíte vyvarovat, je přelití. Jakmile byste to s množstvím zálivky přehnali, mohlo by dojít k hnilobě kořenů.
  • Třetí věcí je jejich časté stěhování. Ideální místo pro fíkus najděte nejlépe ještě předtím, než se pro něj vydáte do zahradnictví. Časté změny stanoviště nemá rád.

A kde je to správné stanoviště pro fíkus ve vaší domácnosti podle feng šuej? Na slunném místě ve východní či jihovýchodní části vašeho domova. Tak bude moci co nejúčinněji přinášet do vašeho domova klid a pozitivní atmosféru. Kromě toho vám ale zaruší také štěstí.

Toulcovka

Oblíbená toulcovka je typická svými sytě zelenými listy a nádhernými bílými květy. Abyste si ovšem mohli společnost majestátních květů užívat, vyžaduje tato pokojovka správnou péči. Najděte ji slunné stanoviště bez přímých slunečních paprsků a vyhněte se průvanu. Pravidelně ji zalévejte a také ji nezapomínejte rosit. V období od jara do léta se doporučuje toulcovku jednou měsíčně hnojit.

Z pohledu feng šuej je toulcovka ideální pokojovou rostlinou, jež vám doma rozproudí pozitivní energii. Její listy k vám přilákají bohatství a květy zajistí štěstí.

Fitónie

Malá, ale nepřehlédnutelná fitónie vnese do vašeho domova barevnost a také štěstí. Pochází z Peru a své nejkrásnější barvy ukáže tehdy, když ji poskytnete dostatek rozptýleného světla. Zároveň vyžaduje pravidelnou zálivku a má ráda vyšší vzdušnou vlhkost. Teplota v místnosti, kde bude mít své stanoviště, nesmí klesnout pod 18 °C. Fitónii si můžete bez obav pořídit i v případě, kdy máte doma zvířecí mazlíčky. Není pro ně totiž jedovatá a jim tudíž nehrozí žádné nebezpečí.

A jaký má význam pro vaši domácnost z pohledu feng šuej? Je symbolem pozitivní energie a do vašeho života vnese štěstí. Dále vám pomůže překonávat všemožné překážky a úspěšně čelit nejrůznějším výzvám.

Vzpomeňte si při příští návštěvě zahradnictví na rostliny z tohoto seznamu a pořiďte si domů některé z nich. Pozitivní atmosféru do vašeho domova vnesou i v případě, že na jejich přínosy podle feng šuej nevěříte. Nejen že krásně vypadají a ozdobí libovolnou volnou plochu, ale mnoho z nich také čistí vzduch.

Zdroj textu: www.livelyroot.com, www.homesandgardens.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Tags : feng šuejpokojové rostliny

Komentáře k článku