close
roulade-2258062_640

Roláda patří k oblíbeným moučníkům, které na talíři nikdy dlouho nevydrží. Za svoji popularitu vděčí hlavně díky tomu, že ji můžete plnit všemi možnými krémy, šlehačkou, marmeládou a ovocem, takže z obyčejného moučníku můžete vykouzlit nespočet luxusních variant.

Mezi oblíbené náplně patří šlehačka posypaná kousky jahod nebo borůvkami, pařížská šlehačka pokladená n´banány, všelijak ochucené pudinkovo-máslové krémy nebojemný krém z mascarpone. Krémem můžete potřít roládu i na povrchu a posypat ji ořechy, kokosem nebo ozdobit ovocem. Výborná je politá rozpuštěnou čokoládou nebo jen tak pocukrovaná. Fantazii se opravdu meze nekladou.

Příprava piškotové rolády

Základem každé rolády je plát piškotového těsta, které se následně plní a roluje. Na těsto budete potřebovat:

  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru krupice
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • špetka soli

Bílky se lépe šlehají, když mají pokojovou teplotu, proto je dobré si vejce předem vyndat z ledničky. Oddělte žloutky od bílků, do bílků si přidejte špetku soli a ušlehejte sníh. Díky té soli vám to půjde rychle. Ke žloutkům přidejte cukr a spolu vyšlehejte do husté pěny. Pak do žloutkové směsi přidejte mouku a trochu ušlehaného sněhu a dohladka vymíchejte. Nakonec přidejte zbytek sněhu, ale ten už jen opatrně obracejte vařečkou, aby v něm zůstaly vzduchové bublinky.

Na plech si natáhněte pečící papír a na něj rozetřete těsto. Pečte ho v předehřáté troubě při 180° C asi 8 minut, záleží na tom, jak vaše trouba peče. Že je těsto upečené, zjistíte špejlí, hotové se na ni nenalepí. Když je upečené, vyndejte plech, plát posypejte krystalovým cukrem a položte na něj čistou utěrku nebo druhý pečící papír. Plech překlopte, stáhněte papír, na němž se roláda pekla a i s utěrkou ještě teplý plát srolujte. Když těsto vychladne, rozmotejte ho a naplňte tím, co vám chutná. Poté roládu opět smotejte a dozdobte.

Autor Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Komentáře k článku