close
patio-cover-1748371_640

Přestěhovat si v horkých letních dnech přípravu jídla na terasu nebo na zahradu je v jižní Evropě poměrně běžné. Nejste zavřeni v přehřáté kuchyni, můžete si užívat krásného počasí a klidně si přitom můžete posedět s rodinou či přáteli. Vaření venku si můžete v létě užívat i vy.

Venkovní kuchyně, to není jen gril a stůl na přípravu salátu a krájení pečiva. V souladu s vašimi možnostmi může na zahrádce vzniknout plnohodnotný kuchyňský ostrůvek, včetně umyvadla s tekoucí vodou. Takže si budete moci uvařit i složitější jídla, nejen maso nebo klobásky na grilu.

Najděte vhodný prostor

Aby se vám v kuchyni dobře pracovalo, měli byste si najít na pozemku prostor cca 3 x 4 metry. Podle dispozice zahrady volte takové místo, kde nebudete muset snášet polední žár, kuchyně by měla být co nejdelší část dne stíněná. Přestože není úplně nejvhodnější řešení nalepit venkovní kuchyň přímo na dům, rozhodně myslete na to, že si suroviny budete muset z domu nanosit, takže nemusí být úplně na druhém konci zahrady (pokud máte zahrádku jak dlaň, tak vám asi nic jiného nezbyde).

Stavební materiál a vybavení

Venkovní kuchyň můžete vytvořit pod dřevěnou pergolou stejně jako ve zděném altánku. Cihla a kámen působí rustikálně, kámen navíc trochu evokuje pocit chladu, což v parném létě jistě oceníte. Ze dřeva je vhodný smrk nebo borovice, ale musí být povrchově upraveno, aby zvládlo všechny okolní vlivy. Trvanlivější variantou je tvrdé exotické dřevo, je to ale o dost dražší volba.

Z cihel nebo kamene si můžete postavit i korpus kuchyňské linky, kam zabudujete sporák s litinovými plotýnkami, ideálně také udírnu, k níž samozřejmě musíte mít i komín. Možná to nevíte, ale v udírně můžete upéct naprosto skvělé maso, takže nepotřebujete troubu. Při vybavování kuchyně nezapomeňte na dřez s tekoucí vodou a odpadem, pokud vám umístění kuchyně dovolí vodovodní řád protáhnout. Rozhodně bude používání venkovní kuchyně s vodou komfortnější. A jestli můžete protáhnout i přívod elektřiny, dopřejte si v letní kuchyni i ledničku na chlazené nápoje.

Autor Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Komentáře k článku