close
Spolupráce

Umíte si spočítat spotřebu elektřiny? Je to snadnější, než si myslíte

lightbulb-g2cc9a438c_1280

O energiích se dnes mluví na každém kroku. Lidé mají obavy z růstu cen energií, do toho kolabují některé dodavatelské společnosti a řada osob se ocitla v situaci, kdy musí narychlo před zimou shánět nového dodavatele, který si samozřejmě může naúčtovat násobně vyšší částky a poplatky. Jisté je jen to, že bez elektřiny se nikdo neobejde. Pokud ale nechcete jen pasivně sledovat, jak ceny energií rostou a rostou a vy jen víc a víc platíte, zjistěte svou skutečnou spotřebu elektřiny

Jak na výpočet spotřeby elektřiny?

Postup se hodí znát třeba proto, abyste zjistili, který spotřebič vám „žere“ nejvíce a kam se zaměřit, pokud chcete něco málo ušetřit. Platí, že potřeba elektřiny se udává ve watthodinách. Ale kde tuto informaci zjistíte? Není to vůbec složité – pokud například víte, že žárovka má výkon 10 W, stačí toto číslo vynásobit počtem hodin, kdy svítila, a zjistíte, že spotřeba je třeba 50 Wh (svítila-li 5 hodin). Kolik vás její provoz stál, pak zjistíte tak, že toto číslo vynásobíte cenou za jednu Wh.

O ceně by vás měl informovat váš dodavatel, jistě ji snadno dohledáte v ceníku služeb. Výpočet spotřeby elektřiny tedy není žádná věda ani pro někoho, kdo matematiku zrovna nemusí. Je však pravdou, že toto řešení má řadu negativ – je hodně orientační, protože spotřebiče většinou energii neodebírají konstantě. Pro základní přehled to ale jistě postačí.

Jak si práci ulehčit?

Snadné řešení, při kterém se vaše mozkové závity nijak nezapotí, nabízí wattmetr. Je potřeba jej umístit mezi zásuvku a spotřebič. A tento přístroj dovede následně velmi efektivně a přesně změřit spotřebu. Výhodou je, že se tento chytrý přístroj dá zakoupit doslova za pár stovek. Chcete-li skutečně ušetřit a mít přehled o vaší spotřebě a útratě za energie, je tohle jednoznačně jeden z nejlepších způsobů.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Komentáře k článku