close

Ocet jako skvělý pomocník v domácnosti, ale také nepřítel mnoha povrchů

dinner-821289_960_720

Je obecně známo, že ocet díky svým antibakteriálním vlastnostem je skvělým pomocníkem při úklidu v domácnosti. Jenže ne vždy je jeho využití vhodné, existují materiály a povrchy, které ocet nesnesou. O které se jedná?

Silikon

Ocet je pro čištění koupelny skvělou záležitostí. Ovšem ne všude je vhodným čistícím přípravkem. Jestliže máte kolem vany či umyvadla silikon, který slouží jako těsnění, rozhodně se těmto místům vyhněte. Ocet by mohl silikon postupně rozložit.

Gumová těsnění

S octem opatrně také u gumového těsnění, protože je tak silnou látkou s vysokým obsahem kyselin, že může gumové těsnění zničit. To platí také například u gumového těsnění v pračce, které nikdy nevytírejte nezředěným octem.

Měď

Různé předměty z mědi jako jsou hrnce, úchytky, armatury do kuchyně či koupelny jsou krásné, ale také drahé. K jejich čištění rozhodně ocet nepoužívejte, místo něj sáhněte raději po citronu. Pokud byste použili ocet, spolu s mědí by vytvořil chemickou reakci, která nenávratně vzhled předmětu zničí.

Mramor a žula

Mramor a žula jistě patří mezi luxusnější kameny, které vypadají elegantně v každé kuchyni či koupelně. Tyto materiály můžete využít buď jako pokládku podlahy nebo jako pracovní kuchyňskou desku. Ale pozor! Pokud je budete chtít čistit octem, mějte na paměti, že kvůli jeho agresivním vlastnostem můžete o tak krásné kousky navždy přijít.

Lakované povrchy

Ocet byste neměli používat také na lakované povrchy a nábytek. Ten může kvůli své kyselosti lak zničit. V tomto případě nepoužívejte ani neředěnou směs octa.

Hliník

Věděli jste, že kombinace hliníku a octu vytvoří oxidační reakci? Takže jestliže nechcete, aby hliníkové předměty zmatněly a ztratily svůj lesk, octu se vyhněte.

A co vy, využíváte ocet v domácnosti nebo dáváte přednost komerčním čistícím přípravkům?

Zdroj foto: pixabay.com

Tags : čištěníocet

Komentáře k článku