Jablka patří mezi oblíbené a velice chutné a zdravé ovoce, které není cizí snad nikomu. Kromě čerstvých jablek si však můžete dopřát například v zimním nebo jarním období, i kvalitních, sušených jablek. Sušená jablka nemusíte nikde nakupovat. Můžete si je totiž nasušit sami, svépomoci – budete-li správně postupovat, neztratí dokonce ani vitamíny!
Sušení jablek není nic složitého. Základem je, aby byla jablka zralá a zdravá – nesmí být například nahnilá. Postup je velice jednoduchý.
Krájení jablek na tenké plátky
Jablka nejprve umyjete a následně rozkrojíte na polovinu a potom každou polovinu na další polovinu, tj. celkově rozkrájíte jablka na čtvrtiny.
V dalším kroku jablka odpeckujete a začnete krájet na plátky, které by měly být v ideálním případě asi půl centimetru až jeden centimetr široké.
Takto nakrájené jablečné plátky dáte na plech nebo na papír, důležité je, aby nebyly na sobě, neměly by se překrývat.
Sušení na vzduchu, v troubě nebo sušárně
Odsud se již postup různí a bude pouze na vás, jaký zvolíte. Je možné nechat plátky nakrájených jablek zaschnout přirozeně – například na dobře větraném, teplém avšak suchém místě, případně třeba na radiátorech ústředního topení. Nakrájené plátky kontrolujte a podle potřeby můžete otáčet, abyste sušení urychlili. Takové sušení jablek probíhá několik dnů v závislosti na mnoha faktorech.
Další možností je sušení v troubě. Jablka byste měli v troubě sušit spíše na nižší stupeň a delší dobu, ideálně několik hodin. Vyšší stupeň by znehodnotil vitamínovou skladbu ovoce.
Poslední možností je využití speciálních sušáren – jedná se o zařízení na sušení ovoce. Můžete si ho v jednoduchosti představit jako jakousi sušící skříň. Sušárny na ovoce se dají koupit ve specializovaných prodejnách, v žádném případě však nejsou pro sušení jablek nutností.