Podzim je ve své poslední třetině a pro toto roční období by každý z nás našel spoustu charakteristik. Zaměříme-li se na domácnost, pak i zde řešíte zajisté řadu aktuálních problémů. Tak například: Vlašské ořechy již máte dávno ze stromů a pod stromy sklizené, možná je však ještě nemáte pořádně usušené – víte, jak sušit vlašské ořechy?
Nedostatečné vysušení podporuje plíseň
Nejprve je zapotřebí zdůraznit, že vlašské ořechy je nutné opravdu pořádně usušit, pokud byste to jakkoliv podcenili, došlo by zřejmě k plesnivění jader. Takové ořechy by byly nepoužitelné, z čeho byste za chvíli pekli cukroví na Vánoce?
Základem sušení vlašských ořechů je jejich rozdělení na malé vrstvy. V žádném případě by v bedýnkách nebo krabicích, případně ocelových sítech, nemělo být mnoho ořechů, v ideálním případě by ořechy neměly být na sobě.
Sušit lze venku i doma
Pokud svítí slunce a během poledne je poměrně teplo, je nejlepší nechat ořechy postupně sušit ve venkovním prostředí, tam kde pofukuje vítr. Pozor však na vlhkost, pokud by byla mlha nebo sychravo, ořechy nevytahujte ven a nechejte je doma. V těchto situacích je můžete sušit třeba na ústředním topení na chodbě vašeho bytu.
Máte-li rodinný dům, lze ořechy sušit i na půdě. Zde se nabízí zavěšení do pytlíků, které však musí disponovat větracími dírkami, obvykle se jedná o pytlíky ze síťoviny. Na půdách není dobré ořechy skladovat v bedýnkách a krabicích, hrozí zde totiž nebezpečí, že si na nich začnou pochutnávat hlodavci, kteří se zde občas vyskytují – zvláště na chatách a chalupách.
Vlašské ořechy by se měly sušit tímto způsobem několik týdnů. Pokud jsou již dostatečně suché, je možné je uskladnit ve větší vrstvě. A jak poznat, zda sušení ořechů již splnilo plně svůj účel? Je to jednoduché – zkrátka si jich pár rozlouskněte a zkontrolujte, zda jsou jádra již suchá a nehrozí plesnivění!