Kdo by ji neznal? Krupicová kaše je velmi oblíbený sladký pokrm, který má své zastánce nejen mezi dětmi, ale i u mnoha dospělých. Je velmi lehce stravitelná, rychlá a snadná na přípravu.
Ať už si ji dochutíte kakaem, ovocem, oříšky, nebo třeba skořicí, vždy bude vynikající. V dnešním článku uvedeme nejen recept na klasickou sladkou krupicovou kaši, ale i na slanou variantu.
Klasická krupicová kaše
NA přípravu kaše, kterou běžně připravíte dětem k večeři nebo celé rodině jako dezert, budete potřebovat tyto suroviny:
- 0,5 l mléka
- 4 vrchovaté lžíce jemné krupičky
- špetka soli
- cukr moučkový
- kakao
- máslo
- skořice
- oříšky
- ovoce
Postup
Mléko zahřejte k varu, pak do něj pomalu sypejte krupičku a pořádně míchejte, aby se netvořily hrudky. Když kaše zhoustne, máte hotovo. Jestli nechcete mít kaši plnou žmolků, odlijte trochu studeného mléka a v něm rozmíchejte krupičku dřív, než ji přidáte hrnce.
Na talíři kaši posypte kakaem nebo skořicí, přidejte moučkový cukr a máslo. Můžete ji také nalít do hlubších misek, nechat vychladit a potom vyklopit na talířek, kde ji dozdobíte ovocem, kompotem nebo jen přelijete ovocnou šťávou. Takto podávaná krupicová kaše se nazývá falmeri a je oblíbená především v Anglii.
Slaná krupicová kaše
Nebojte se experimentovat a zkuste si připravit krupičku netradičně. Na krupicovou kaši na slano budete potřebovat tyto suroviny:
- 1 l mléka
- 8 lžic hrubé krupičky
- 3 vejce
- 2 cibule
- 100 g špeku
- 100 g anglické slaniny
- petržel
- sůl
- černý pepř
Postup
Do hrnce nalijte mléko, přidejte krupici a osolte 1 lžičkou soli. Pokud chcete, aby byla krupicová kaše jemnější, nechte ji přes noc v lednici odležet. Druhý den si na kostičky nakrájejte špek, anglickou slaninu a cibuli. Vše dozlatova osmažte na pánvi a odložte na chvíli stranou. Dejte si vařit krupici, a za stálého míchání ji vařte až do zhoustnutí. Do uvařené krupičky vyklepněte vejce, přidejte směs z pánve a promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a nasekanou petrželkou.