close
pancake-3608195_640

V posledních letech si stále více lidí uvědomuje, že mouka nemusí být jen ta klasická pšeničná, z níž se peče bílé a sladké pečivo. Hlavním důvodem je především lepek, na který má řada lidí některou z intolerancí. Jednou z možných alternativ je mouka špaldová.

Špalda obsahuje mnohem méně lepku, než pšeničná, a proto je vhodnější a zdravější obměnou. Oříšková chuť je pak příjemným bonusem pro všechny, kdo špaldu vyzkouší.

Špalda, špaldová pšenice, špaldová mouka – co to vlastně je?

Jedná se o královnu obilovin, výjimečnou rostlinu s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. Špalda je bohatá na minerály a pozitivně působí na imunitní systém. Zrna špaldové pšenice jsou chráněna dvojitou plevou, ta je chrání před okolními vlivy, proto je také obtížněji získávána. To se projevuje nejen na vyšší kvalitě, ale především na vyšší ceně. Kvůli svému zdraví bychom ovšem měly do jídelníčku zařadit i dražší potraviny, jestliže jsou prospěšnější, než ty levné. Zkuste například obyčejné palačinky připravené ze špaldové mouky.

Jak na špaldové palačinky

Budete potřebovat:

  • 250 ml polotučného mléka
  • 150 g jemné špaldové mouky
  • 1 vajíčko
  • špetka soli
  • 1 lžička cukru
  • olej

Postup:

Mouku, cukr a vejce rozšlehejte v misce spolu s mlékem a špetkou soli. Případné hrudky z mouky je důležité rozmíchat. Nechte alespoň 15 minut odležet a mezitím si rozehřejte pánev, kterou potřete tenkou vrstvou oleje. Pomocí naběračky najite na pánev přiměřené množství těsta a rovnoměrně rozprostřete po celé ploše pánve. Smažte obvyklým způsobem z obou stran do zlatova.

Špaldové palačinky můžete podávat na sladko, plněné tvarohem, potřené marmeládou, ozdobené ovocem, ořechy, šlehačkou, zakápnuté nějakým sirupem, například javorovým. Vyzkoušet je můžete i na slano, plněné špenátem, slaninou, kuřecím masem, posypané nivou, parmezánem a nebo třeba balkánským sýrem.

 

Autor Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Komentáře k článku