close
blini-3771036_640

I tradiční moučníky jde udělat zdravěji, například obyčejné palačinky. Pokud do nich místo bílé pšeničné mouky dáte jinou obilovinu, výsledek bude chuťově srovnatelný, nutričně ovšem mnohem příznivější pro naše zdraví. Zkuste například ovesné palačinky.

Palačinky z ovesných vloček mají oproti klasickým vysoký obsah aminokyselin, přispívají tak ke stavbě bílkovin v těle, tedy svalové hmoty. Kromě toho jsou ovesné vločky významným zdrojem, vlákniny, vitamínů A, B, D a E, navíc jsou účinným antioxidantem. Oves také obsahuje řadu minerálních látek – vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, měď a další. Díky všem těmto látkám obsaženým v ovesných vločkách může být váš oblíbený moučník o poznání zdravější.

Jak připravit palačinky z ovesných vloček

Na výrobu palačinek budete potřebovat:

  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 2 vejce (mohou být jen bílky)
  • 2 lžíce cukru
  • 200 ml mléka
  • špetka soli

Ovesné vločky, cukr, sůl, mléko a vejce dejte do mixéru a vše vyšleháme do hladké hmoty. Podle potřeby můžete přidat vločky, pokud je těsto moc řídké, nebo mléko tak, aby vzniklo mírně husté těsto. Rozpalte pánev a obvyklým způsobem usmažte palačinky z obou stran. Palačinky podávejte tak, jak je máte nejradši: s marmeládou, nugetou, tvarohem nebo ovocem a šlehačkou.

Úsporné palačinky z ovesných vloček

Na tyto palačinky budete potřebovat jen tři ingredience:

  • 100 g ovesných vloček
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce

Vločky si předem namočte v mléce a nechte nejméně půl hodinky stát, aby změkly. Měkké pak rozmixujte v mixéru s jedním vajíčkem do hladké kaše. Pokud bude těsto příliš husté, přidejte ještě trošku mléka.

Potom opět rozpalte pánev, do ní lijte slabou vrstvu těsta a opečte palačinky z obou stran. Podávejte je opět podle vlastní chuti se sladkými náplněmi, nebo můžete zkusit slané varianty se špenátem, dušenými houbami masovou směsí a podobně.

Autor Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Komentáře k článku