Potravinová skříň nebo spíž patří mezi ty kuchyňské prostory, ve kterých často panuje zmatek a nepořádek. Marie Kondo odhalila jedno ze svých zlatých pravidel uklízení a organizování, které vám s úklidem kuchyně pomohou.
Možná se budete divit, ale stačí dodržovat pouze jedno pravidlo, abyste se už nemuseli mezi potravinami neustále přehrabovat.
Marie Kondo
Marie Kondo je japonská odbornice na správné organizování, která se proslavila v roce 2010 jako autorka knihy „The Life-Changing Magic of Tidying Up“. Tato kniha se stala nejprodávanější knihou a metoda Marie Kondo tzv. KonMari se uchytila v řadě domácností po celém světě.
Pozor na spotřebu
Podle autorky této populární knihy je nejlepším klíčem k pořádku ve spíži kontrola spotřeby. „Zkontrolujte data spotřeby a vyhoďte vše, co je již prošlé. Potraviny dále ukládejte tak, aby bylo snadné pravidelně kontrolovat jejich spotřebu a seskupovat je podle podobnosti. Těstoviny v jedné části, mouka a obiloviny ve druhé,“ doporučuje. „Snažte se ukládat každou položku do svislé polohy, abyste ji snáze viděli,“ radí Marie Kondo.
Spíž
V úklidu vám také pomohou různé organizéry a pořadače, kterými vybavte police ve spíži. Díky nim se i z malé spíže stane přehledná místnost. Skvělým tipem jsou také držáky na dózy, které připevníte k polici. Tuto vychytávku ocení zejména ti, jejichž potravinová skříň je sice prostorná, ale její velké mezery mezi policemi ji činí nepraktickou.
Podle Marie Kondo si také ušetříte spoustu času a peněz tím, že pokrmy si budete plánovat podle data expirace. „Je to prosté, snažte se vařit pomocí ingrediencí, kterým brzy vyprší lhůta spotřeby,“ říká. Další zásadou je také přestat plýtvat potravinami a postupně potraviny dokupovat.
Jak se vám líbí metoda Marie Kondo? Snažíte se mít ve spíži nějaký řád nebo jste rádi, když někde vzadu ve skříni objevíte pytlík s těstovinami?
Zdroj foto: www.pixabay.com