Tiramisu je vyhlášený italský dezert, který si můžeme připravit i doma. Tradiční italský recept obsahuje suroviny dnes již běžně dostupné v obchodních sítích, takže není problém pochutnat si na tiramisu stejném, jaké jste měli v létě na dovolené.
Dezert má jemnou kávovou chuť a na přípravu není vůbec náročný V každém koutě Itálie se používají téměř stejné ingredience, panují jen drobné rozdíly ve volbě alkoholu. To vás ale vůbec nemusí rozhodit, zvolte ten, který je u vás doma oblíbený.
Mnoho českých domácností si italský recept upravilo a vytvořilo recept obdobný, levnější, Chutově sice s tím pravým italským nemá téměř nic společného, přesto i tento český dezert chutná skvěle.
Italské tiramisu
Ingredience
- 500 g mascarpone
- 5 vajec
- 5 lžic cukru krupice
- 5 ml Amaretto
- šálek silné kávy
- cukrářské piškoty
- holandské kakao na posypání
Postup
Nejprve si uvaříme silnou kávu, kterou necháme vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků vyšleháme tuhý sníh, žloutky s cukrem do pěny a do ní pak přidáme mascarpone. Na závěr do krému opatrně vmícháme sníh z bílků. Do vychladlé kávy nalijeme Amaretto a namáčíme piškoty, které rovnoměrně rozprostřeme na dno dortové formy. Na vyskládané piškoty naneseme vrstvu krému, opět piškoty a završíme krémem, který poprášíme kakaem. Tiramisu necháme v lednici ztuhnout do dalšího dne.
Česká alternativa tiramisu
Ingredience
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 100 g moučkového cukru
- 1 kelímek pomazánkového masla
- cukrářské piškoty
- šálek silné kávy
- 5 ml rumu
- holandské kakao
Postup
Nejprve si připravíme kávu, kterou si necháme vychladnout a následně do ní přidáme rum. Z pomazánkového másla, moučkového cukru a smetany vyšleháme hladký krém. Připravíme si dortovou formu, piškoty namáčíme do kávy a rovnou skládáme na dno dortové formy. Na piškoty naneseme vrstvu krému a střídavě vše vrstvíme. Poslední vrstvou musí být krém. který posypeme holandským kakaem a dáme ztuhnout do lednice do druhého dne.