V zimě není tak velký výběr čerstvé zeleniny a ani ta v supermarketech rozhodně není plná vitamínů a minerálů jako v sezóně. Je ovšem řada druhů zeleniny, která je u nás v zimě dostupná a dají se z ní připravit výborná jídla plná vitamínů a vlákniny.
V našich zeměpisných šířkách je pro zimu obvyklá kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer, pastinák, červená řepa), kapusta a zelí. Zdomácněly u nás také různé druhy dýní, což je moc dobře, protože jsou plné stopových prvků, které jen tak někde nenajdete. Veškerá tato zelenina je základem zdravého zimního jídelníčku, včetně následujících receptů.
Pečená zelenina s medovou zálivkou
Jako teplý salát nebo lehkou večeři můžete podávat směs pečené zimní zeleniny se sladkokyselým přelivem.
Zelenina: menší dýně, mrkev, celer, pastinák, červená řepa, batáty (nebo klasické brambory), česnek, cibule (může být červená, je jemnější).
Zálivka: sůl, pepř, rozmarýn, 2 lžíce medu, 2 – 3 lžíce balsamikového octa, olivový nebo slunečnicový olej.
Zeleninu očistěte a překrájejte na větší dílky, rozprostřete ji na plech vyložený pečícím papírem, osolte, opepřete a pokapejte olejem. Můžete také použít grilovací koření nebo oblíbenou směs bylinek. Pečte asi půl hodinky, dokud zelenina nezměkne. Ještě teplé přelijte medovou zálivkou a podávejte.
Kološvárské zelí
V zimě většinou vaříme sytější jídla, protože potřebujeme víc energie na zahřátí. Pokrmy z kysaného zelí patří mezi ty oblíbené, nemusí být ale pokaždé vepřo, knedlo, zelo. Zkuste tentokrát něco neobvyklého.
Suroviny: 500 g mletého plecka, 2 cibule, 500 g kysaného zelí,, 2 pikantní klobásy, 1 hrnek syrové rýže, mletá sladká paprika, sůl, pepř, kelímek kysané smetany, olej.
Uvaříme si rýži. Na jedné na jemno nakrájené cibuli osmahneme mleté maso, které ochutíme solí, pepřem a paprikou a podusíme doměkka. Na druhé cibuli osmahneme okapané zelí a přimícháme k němu uvařenou rýži. Do pekáčku skládáme vrstvu zelí s rýží, nato mleté maso, kolečka klobásy a opět zelí s rýží. Nahoru rozetřeme zakysanou smetanu. Pečeme přikryté asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.