Základem správného skladování potravin je znalost správných technik jejich uložení. Jak by měla vypadat kvalitní spižírna, ve které si potraviny zachovají čerstvost a vydrží co nejdéle? O tom už v dnešním příspěvku.
Uložení chytré a praktické
Abyste mohli potraviny dobře skladovat, využijte různých sáčků, dóz a krabiček, které se postarají, abyste o svých potravinách měli skutečný přehled. K dostání jsou i různé sady, které navíc vypadají velmi atraktivně. Dózy si neváhejte v případě potřeby nadepsat a to nejen názvem konkrétní potraviny, ale třeba právě i dobou trvanlivosti. Datum tak budete mít na očích a nemusíte se obávat, že byste konzumovali něco, co je již prošlé. Podstatné je také uložení samotné spižírny. Většinu potravin je třeba skladovat na suchém, tmavém a hlavně větraném místě, čemuž bychom měli situování spižírny podřídit. Obzvlášť na pečivo buďte opatrní a neskladujte je v lednici, ani na ní. Nejlepší možné uložení například konkrétně pro chléb je v plátěném sáčku v chlebníku. Tak vám vydrží dlouho čerstvý.
Nedejte prostor potravinovým molů
Moly známe především jako škůdce v šatníku, avšak existují i moli potravinoví, kteří nám dokážou život znepříjemnit stejně jako ti šatní. Chránit se před nimi můžete správně uzavřenými dózami a sáčky s potravinami. Stačí troška vysypané mouky a moli si najdou ve vaší spižírně své místo. Jejich likvidace není snadná a rovná se likvidaci většiny potravin, které ve spíži máte, a které by mohly být kontaminované. Na moly si pořiďte speciální spreje nebo pásky, které vám pomohou se nepříjemných návštěvníků zbavit snadno a rychle.
Bez čeho se neobejdete
Při organizace spižírny využívejte dóz, krabiček, sáčků, fólií a všech možných vychytávek, který vás současný trh nabízí. Jejich pořízení není nákladné a tato investice se vám mnohonásobně vrátí.