close

Po sklizni jste pravděpodobně většinu úrody uskladnili v chladné komoře, ze které postupně odebíráte k přímé konzumaci. Přesto je důležité je průběžně kontrolovat a zpracovávat ty, které vadnou.

Jestliže potřebujete zpracovat jen menší množství jablek, určitě nejlepší variantou je populární jablečný závin neboli štrůdl. Také žemlovka s jablky je způsob, jak zkonzumovat povadlá jablka,hlavně po svátcích, když zbude vánočka, můžete si tuto lahůdku připravit. Pokud máte těch jablek víc, přijde na řadu zavařování a sušení.

Připravte si sklenice

Nejčastější způsob, jak zavařujeme jablka, jsou strouhaná jako polotovar po pozdější využití do moučníků. Než je ale napěchujete do sklenic (opravdu důkladně, aby nezůstávaly bublinky vzduchu a jablka později nekvasila), vymačkejte z nich všechnu přebytečnou šťávu přes plátýnko. Uzavřené sklenice zavařujte asi 15 minut těsně pod bodem varu.

Další možností je jablečný kompot. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a rozkrájejte je na osminky. Těmi naplňte sklenice, můžete přidat kousek skořice a přelijte cukrovým nálevem. Zavařujte asi 25 minut. Šťáva je vhodná na pití jen tak, můžete si ji ale svařit s kořením jako když svařujete víno a v závěru přidat trochu rumu nebo calvadosu. Takové pití chutná nejlépe v chladném zimním počasí.

Slupky nevyhazujte

Slupky a jádřince můžeme zužitkovat na opravdu dobrý jablečný čaj tak, že je rozsekáme na drobnější kousky a usušíme. Sušinu uchováváme v dobře těsnící sklenici nebo dóze. Pro přípravu čaje buď spaříme drť horkou vodou přes sítko, nebo chvilku povaříme a potom přecedíme. Můžeme si ho dosladit medem, ochutit citronem, případně i zázvorem, ten se hodí především při virózách.

Křížaly – zdravé mlsání

Rychlé řešení jsou křížaly, tedy sušená jablka. Zbavte je jadřinců, rozkrájejte na čtvrtinky nebo osminky (podle velikosti jablek), ty pak navlékněte na silnější nit a dejte je sušit na radiátor, na nějž jste položili utěrku. Nebo je poskládejte na plech a sušte v troubě s pootevřenými dvířky při cca 50° C.

Tags : jablečný kompotjablkakřížalyzpracování jablek
JanaPK

The author JanaPK

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Leave a Response