close
kuchyne

Interiér je obrázkem našeho vkusu a našich potřeb, každý si ho zařídí podle svého. Kdyby jeden domov kopíroval druhý, na světě by byla nuda. Naštěstí to tak být nemusí, u kuchyně to není jinak. Každý si ji přizpůsobí obrazu svému, a to co do barvy, tvaru i stylu. Z čeho můžete vybírat?

Kuchyně samostatná nebo propojená?

První z věcí, kterou nejspíš budete u kuchyně řešit, je fakt, zda zachováte rozdělení jednotlivých místností stěnami, nebo se některé rozhodnete propojit v jednu. Ideální příležitostí je v dnešní době spojení obývacího pokoje a kuchyně, které je velmi oblíbené. Při vaření v kuchyni můžete být v kontaktu s osobami v obývacím pokoji a naopak.

Zaujalo vás to, ale nevíte, jak místnosti hezky propojit, přitom ale aspoň opticky oddělit? Vsadit můžete na samostatný kuchyňský ostrůvek, nebo třeba na sedací pohovku. A komu to bude málo, ten místnosti může oddělit i odlišnou podlahou nebo jinou barvou stěn.

Tvar vybírejte podle možností prostoru

Každý byt nebo dům má na kuchyň vyhrazený jiný prostor. Některý je menší, jiný větší, a tomu je třeba se přizpůsobit. Než se do výběru linky pustíte, nakreslete si plánek kuchyně, zaznačte do něj zásuvky, okna, odpad i další zvláštnosti, a podle toho pak vybírejte tvar kuchyňské linky. K mání je:

  • Jednořadá linka, která je skvělá do menších a úzkých prostor, třeba do paneláku nebo na koleje.
  • Kuchyňská linka do L, která už má využití širší. Dvě řady skříněk k sobě spojí praktický rohový díl, který vám poskytne další úložný prostor navíc.
  • Kuchyně do U, která už je na prostor náročnější, ale kdo si ji může dovolit, určitě by neměl váhat. Tvoří ji tři díly, které k sobě mohou, ale nemusí, být sesazené, výsledkem je dostatek úložných prostor i velká pracovní plocha.
  • Kdo prostor vůbec nemusí řešit, ten si může pořídit i kuchyni do G, která má navíc další prvek, který se dá využít mnoha způsoby. Jako barový pult, varná zóna, odkládací plocha apod.

A co styl?

Styl se odvíjí od toho, jak si celé své bydlení chcete zařídit. Někdo jde s dobou a dává přednost modernímu stylu s mnoha vychytávkami, který je nenáročný na údržbu a dává si záležet na vzdušnosti a minimalismu, jiný vsadí na tolik oblíbený skandinávský styl, který v sobě spojuje minimalismus, přírodní materiály a kovové prvky. Oblíbený je i venkovský styl, který už dávno nepatří jen na venkov. Charakterizují ho přírodní materiály jako dřevo a kámen.

Zdroj foto: Pixabay.com

Komentáře k článku