close
gazebo-938162-m

Máte vlastní zahradu či jenom zahrádku? Chtěli byste si ji zkrášlit například altánkem? Altány jsou přece romantické, ale i praktické. Altány a pergole vám zajišťují stín, ochranu před větrem i deštěm a hlavně příjemné posezení či domeček pro děti. Altány nejsou přežitek ani luxus, v dnešní době, kdy si skoro vše můžete postavit jako hračku ze stavebnice, si můžete tímto stylem postavit i altán.

Zahradní stavby, altánky, pergoly, domky na nářadí, dělíme na účelové a sloužící k posezení. Co se týče okrasných a volnočasových staveb, nemusíme vlastnit 1000 m2 zahrady, dnes se dělají stavby, které se hodí i na malou zahrádku, musíme si jen vybrat správný typ.

Pergola

Pergoly většinou označují konstrukci pro pnoucí rostliny, zároveň slouží i k posezení, kde pnoucí květiny poskytují dostatek stínu a soukromí. Pergoly jsou většinou umístěny v těsné blízkosti domu či sousedí přímo se stěnou domu.

Altán

Altán neboli besídka či pavilon je zdobnějším prvkem než pergola, ale funkci má v podstatě stejnou. Altán vám poskytne místečka klidu, oázu uprostřed uspěchaného světa.

Stavba

Zahradní stavby můžeme usadit více možnostmi – štěrkové lože (vykopání podkladu a zasypání štěrkem, udusání), dlažba či betonový podklad. Na podklad umístíte podkladovou desku, do které bude domek instalován. Altánky se vyrábějí ze dřeva, buď masivních hranolů, nebo hranolů lepených, nejčastěji ze smrku či modřínu. Na střechu se pak používají šindely apod.

Celou stavbu pak natřete, namalujte či nalakujte. Doladění veškerých prvků je již na vás.

Tags : pergola

Komentáře k článku