Ovoce a zelenina tvoří důležitou složku lidské stravy. Holdujete-li zdravému životnímu stylu, ale i v případech, kdy vám není jedno, jak se cítíte a co pro sebe děláte, se vyplatí přijímat dostatek vitamínů a vlákniny. A právě v ovoci a zelenině tyto výživové složky najdete.
Určitě však není ovoce a zelenina jako ovoce a zelenina. Vůbec nejlepší je jejich čerstvost. Pokud máte to štěstí a vlastníte zahradu, můžete si ovoce a zeleninu dokonce sami vypěstovat – je to nejlepší, protože při jejich nákupu v obchodech mnohdy neznáte jejich přesný původ a styl pěstování.
Sklizeň v průběhu celého roku, nejčetnější však na podzim
Ovoce a zeleninu můžete v závislosti na konkrétních druzích sklízet prakticky po celý rok – od jara až do podzimu, ale také klidně i v zimním období – například pokud pěstujete zeleninu v interiérových prostorách. Přece jen však na podzim je nadílka největší. Možná se i vám hromadí bedýnky s úrodou, víte však, jak je správně skladovat?
Správná teplota a vlhkost jsou základem
Základem skladování ovoce a zeleniny je teplota, ta by se měla pohybovat v ideálním případě pouze okolo čtyř stupňů nad nulou. Přijdou vhod tedy nejrůznější sklepy, nebo třeba garáže. Pozor však na přílišnou vlhkost, která by rozhodně škodila.
Při skladování ovoce a zeleniny nesmíte zapomínat na kontrolu. Minimálně jednou týdně je zapotřebí zjistit, jestli nějaký plod nehnije, pokud ano, je důležité ho okamžitě odstranit, aby se nenakazily hnilobou nebo plísní další.
Pozor na mráz
Některé ovoce se má ze stromu sklízet ještě před tím, než úplně dozraje. Samotný proces dozrávání pak probíhá již v prostorách, kde je ovoce skladováno. Nikdy nenechávejte ovoce a zeleninu přejít mrazem, nejpozději ke konci října by mělo být již všechno sklizeno. Ve sklepech si dávejte také pozor na případné nežádoucí návštěvníky, nejčastěji se jedná o hlodavce!