close
Byty a domy

Jaké výhody a nevýhody mají mobilní domy: Jak moc se hodí pro celoroční bydlení?

obrázek_2022-11-11_114917676

Bydlení je v dnešní těžké době pro většinu mladých rodin zcela nedostupné, ceny rostou a na vlastní bydlení dnes dosáhne málokdo. Možná i z tohoto důvodu roste i tady u nás v České republice obliba mobilních domů. Ty jsou určeny nejen pro sezónní obývání, ale některé typy i pro celoroční bydlení. Tak jako všechno, ale mají i mobilní domy nejen své výhody, ale i nevýhody. Co byste měli vědět, než začnete vážně uvažovat o pořízení mobilního domu?

Nízká pořizovací cena, ale vyplatí se to?

Dnes, když si chce člověk pořídit vlastní bydlení, bude ho to stát jmění. Nejen pořízení domečku je dnes nákladnou záležitostí, i ceny bytů letí raketově nahoru, navíc na hypotéku může dosáhnout stále méně lidí. Nabízí se tak otázka, jak řešit bydlení, když rodiny nechtějí bydlet neustále v podnájmu, který také není zrovna nejlevnější. Mobilní domy nejsou tak úplně novinkou, v zahraničí jsou populární již řadu let a pomalu ale jistě se do podvědomí dostávají i u nás.

Pro většinu lidí jde ale pouze o sezónní bydlení. To je ale omyl, mobilní domy poskytnou i zajímavé a velmi úsporné celoroční bydlení. Jejich pořizovací cena není vysoká, záleží i na tom, zda se rozhodnete pro pořízení nového nebo již použitého domku. Cenově se mobilní domy pohybují v rozmezí od čtvrt do jednoho milionu korun, záleží na tom, v jakém stavu dům je nebo zda je zateplený, či ne. I přesto jde o nejlevnější možnou variantu vlastního bydlení dnes. Je samozřejmě nutné počítat i s pořízením pozemku, pokud již nějaký nemáte, dům se musí vybavit a je třeba zajistit chod mobilního domu.

Výhody mobilních domů

Co se týče údržby, jsou mobilheimy opravdu nenáročné, případné opravy jistě zvládnete sami, mnohé mobilheimy se dají pořídit již zateplené, mají tepelnou izolaci, izolační dvojskla nebo i trojskla. Díky tomu nejsou citelné výrazné ani tepelné ztráty a celoroční bydlení je tak bezproblémové. Vyřešit ale musíte problém s odváděním odpadů nebo elektřinu. Mobilní domy lze bez potíží připojit k inženýrské síti, ale pokud chcete být zcela soběstační, je tu možnost i získávání elektřiny přes solární panely nebo elektrocentrálu a odpady lze odvádět do žumpy. Bydlení v mobilheimu může být i ekologické, a i díky použitým materiálům na výrobu, nezatěžuje životní prostředí.

Bydlet můžete téměř okamžitě

Velkou výhodou je i to, že na nové bydlení nemusíte dlouho čekat. Nepotřebujete stavební povolení, nemusíte čekat, až vám dům někdo postaví. Mobilní domy mají některé firmy, které se prodejem zabývají skladem, a tudíž okamžitě k odběru. Stačí si jen vybrat. Na místo mobilheim přiveze nákladní auto a dům se ukládá za pomoci jeřábu. Stačí mít připravený pozemek. Mobilní domy nemají životnost stejnou jako běžné domy, ale jako bydlení na celý život jedné generaci, někdy i dvěma, zcela jistě vystačí. Když už se mobilní dům dále užívat nedá, je možné ho celý recyklovat. Čím větší péči mobil dům má, tím i déle vydrží. Životnost se tak váže i na to, zda jej budete pravidelně opravovat a renovovat.

Nevýhody mobilních domů

I když mají mobilní domy řadu předností, i nějaké ty nevýhody by se našly. Na mobilní dům nedostanete v bance hypotéku, je nutné tedy jej buď pořídit z vlastních naspořených peněz, nebo si v bance zařídit jiný typ úvěru. Určitě pak budete muset počítat i s tím, že mobilní domy nejsou nijak převratně velké. Samozřejmě se prodávají různě prostorné mobilheimy, srovnat by se ale velikostně daly s menšími byty. Dvou až čtyřčlenná rodina se do nich ale vejde zcela bez problému. Záleží však na tom, jaký životní prostor kolem sebe preferujete a do kolika metrů čtverečních jste ochotni se vejít.

K mobilním domům se dají dále přidat i praktické zimní zahrady nebo terasy, takže můžete mít i posezení venku. Jde zcela jistě o velmi zajímavý typ bydlení.

Zdroj foto: www.freepik.com

Tags : Bydlenífinancemobilní domy

Komentáře k článku