close
Spolupráce

Stavba domu je komplexní projekt. Na co myslet před její realizací?

ruce

Cesta k vysněnému bydlení není vždy jednoduchá. Často je doprovázena mnoha komplikacemi, na které je ne vždy člověk připraven. Nepředvídatelné okolnosti sice mohou nastat v jakémkoli procesu výstavby, ale v každém případě je nejlepší myslet na určité situace ještě předtím, než se do stavby domu pustíte. Jaké to jsou?

Správný pozemek

Při výběru ideálního pozemku je rozhodujících několik faktorů. V první řadě byste si měli ujasnit, co a kde přesně hledáte. Dejte důraz například na vzdálenost od města, případně na lokalitu v daném městě, občanskou vybavenost v okolí, možnosti odpočinku a budoucí rozvojový potenciál území. Pokud jste už rozhodili sítě a našli své favority, vypadá to tak, že stavba domu je už jen kousek od své realizace. Ještě předtím si však prověřte, zda je pozemek právně vypořádaný a zda nebude problém s napojením inženýrských sítí.

Výběr projektu

Není pochyb o tom, že ideální projekt domu by měl splňovat požadavky a potřeby všech jeho budoucích obyvatel. Předem si proto ujasněte, co vám ve vytouženém domě nesmí chybět, aby byl v souladu s vaším životním stylem. Šikovní architekti vám následně pomohou promítnout představy do projektu, který se stane nosným pilířem vašeho příštího bydlení.

Dvoupodlažní dům, nebo bungalov?

To, jestli toužíte po obrovském dvoupodlažním sídle pro velkou rodinu, nebo po praktickém bungalovu, je při tvoření projektu klíčové. Někdy za vás rozhodne velikost pozemku, někdy finanční situace a jindy je zase toto dilema plně na vás. Široká nabídka zajímavých projektů jednoho i druhého typu rodinného domu při rozhodování také moc nepomáhá. Vhodného výběru můžete docílit díky seznamu výhod a nevýhod jednotlivých typů, který si předem sepíšete.

Nezapomínejte na orientaci

Orientace na světové strany představuje důležité kritérium z hlediska tepelných zisků a ztrát rodinného domu. Cílem by tedy měly být co největší zisky z využívání sluneční energie, například orientací velkých oken, případně prosklených stěn na jih, a minimalizace tepelných ztrát, především celistvější fasádou s malými okny situovanými na sever. Orientace na světové strany tak výrazně ovlivňuje nejen spokojenost obyvatel, ale také celkové náklady na energie, proto na ni při výběru projektu domu nezapomínejte.

Myslete na budoucnost

Neodmyslitelnou součástí správného výběru projektu rodinného domu jsou vaše plány do budoucna. Chystáte se za pár let poskytnout střechu nad hlavou vašim dětem a jejich rodinám, nebo toužíte užívat si důchodu v dokonalém klidu? Zdánlivě nepatrná, ale o to klíčejší otázka, vám napoví, zda dům už nyní přizpůsobit na případnou budoucí přístavbu.

Realizace stavby

Koupený pozemek, vypracovaný projekt a vyřešená otázka financování znamenají jen jedno: je na čase pustit se do samotné stavby domu. Ještě předtím vás však čekají dlouhé chvíle zvažování, zda se do její realizace pustit svépomocí, nebo si raději nechat postavit dům na klíč. Každá z možností s sebou nese řadu výhod i nevýhod, proto si je předem dobře zvažte. Při první z možností berte v úvahu především to, jestli budete mít na stavbu domu dostatek času a sil. U druhé si zase dejte záležet na správném výběru firmy, která stavbu nakonec dovede až do úspěšného konce.

Zdroj obrázků: Pexels

Komentáře k článku