Kuchyňský nůž je nedílnou součástí vybavení každé kuchyně. Bez něho bychom se v kuchyni totiž opravdu neobešli. Řada lidí přitom zásady používání nožů velmi podceňuje, což potom můžeme vést k nepříjemným situacím. Pokud například nemáte takový muž správně nabroušen, mnohem snadněji se říznete. S tupým nožem se totiž obtížně krájí, a tak nemáme plnou kontrolu nad vedením a plynulostí řezu. Co je tedy důležité pro výběr kvalitního nože, aby nám opravdu dobře sloužil a jak se o nůž starat?
Vybíráme kuchyňský nůž
Při výběru kuchyňského nože je důležité se zaměřit na to, za jakým účelem jej kupujeme. Jednoduše k jaké činnosti nám má nůž sloužit. Existují nože pro různé účely použití, které jsou délkou i tvarem čepele přizpůsobeny konkrétním úkonům. Nejběžnější jsou nerezové kuchyňské nože, které stále patří také k nejoblíbenějším. Pokud jde o konkrétní účel použití, můžeme mít například nože na:
- Chléb
- Zeleninu a ovoce
- Filetování
Ale samozřejmě také mnoho dalších nožů. Velmi oblíbené jsou univerzální kuchařské nože, označované někdy jako Chef, v kuchyni využijeme také velmi specifické nože, jako například sekáče. Pokud nevíte, jaký nůž si pořídit, můžete využít zakoupení výhodných sad nožů. Z hlediska bezpečnosti je vždy důležité, aby se nám nůž dobře držel. Proto by měl mít nejen kvalitní čepel, ale také kvalitní rukojeť, která dobře ergonomicky padne do ruky a neklouže.
Jak se o nůž starat?
Ať už si koupíte sebelepší nůž, časem stejně dojde k tomu, že jej budete muset nabrousit. K tomuto účelu jsou velmi vhodné kombinované brusné kameny. Ty se liší zejména různou zrnitostí, podle které je určena jemnost broušení. Některé kameny je možné použít také na broušení s vodou nebo s olejem. Zásadou pro použití brusného kamene je jeho ponoření na pár minut do vody před samotným broušením.