Je skvělý pocit mít neustálé zásoby potravin v mrazáku, zejména pečivo, které se rychle rozmrazí a je čerstvé jako v den, kdy jste ho kupovali. Ovšem ne všechny potraviny jsou vhodné k zamražení. Víte, o kterých je řeč?
1. Saláty
Saláty jako je salát hlávkový, ledový, rukola nebo čekanka, do mrazáku rozhodně nepatří. Hlavním důvodem je změna jejich konzistence, která se z křupavého a čerstvého salátu mění na kašovitou břečku.
2. Ovoce a zelenina obsahující velké množství vody
Zelenina a ovoce, které jsou bohaté na vodu, do mrazáku také nepatří. Takže rajčata, okurky, ředkvičky, hrušky, jablka, hroznové víno či meloun do mrazáku nedávejte. Stejně jako u salátů by se z nich stala kašovitá hmota. Ovšem pokud máte rádi koktejly nebo smoothie, meloun či hrušky z mrazáku pro tuto přípravu nevadí.
3. Syrové brambory
Také syrové brambory vlivem mrazu ztrácí svou konzistenci. Kromě toho se změní i jejich chuť na nepříjemně sladkou.
4. Česnek a cibule
Dovedete si představit zmraženou cibuli nebo česnek? Musí vám být jasné, že tyto dvě potraviny zmražením ztratí své aroma.
5. Jogurt, tvaroh a měkký sýr
Zatímco máslo má v mrazáku mnoho z nás, ostatní mléčné výrobky jako jsou jogurty, smetany, tvaroh či měkké sýry jsou pro mražení nevhodné. Tekuté mléčné výrobky by se zdrcly a z měkkých sýrů by se stala kaše.
6. Vejce
Nesou vám slepice vejce jako divé? Nevíte, co s nimi? Pokud vás napadlo vložit je do mrazáku, tak nikdy ne celá, praskla by. Pokud vejce chcete zamrazit, oddělte bílky od žloutků zvlášť.
7. Želatina
Také želatina se řadí mezi potraviny, které nejsou pro mražení vhodné. Ztratí svou pojivovou vlastnost, takže všechno zvodnatí. Proto želatinové pokrmy jako pudink nebo třeba i některé koláče s želatinou kupujte pouze v takové míře, abyste je stihli sníst a nemuseli tak přemýšlet, zda je zamrazit.
Zdroj foto: pixabay.com
Tak ani jednu z těchto potravin jsem v životě nemrazila a ani jsem na to nepomyslela. I mrazení másla mi přídě divné, ale poznám hodně lidí co máslo do mrazáku dávají.