close
gugelhupf-3643259_640

Bábovka je tradiční český moučník, jehož recept se dědí z generace na generaci. Přesto se v posledních letech stále víc ustupuje od složité přípravy třených těst, dáváme přednost rychlým nekomplikovaným postupům. Slavnostní bábovku od babičky si tak upečeme jen v opravdu výjimečných případech, banánovou bábovku ale můžete udělat i odpoledne po příchodu z práce.

Banánovou bábovku dělám pokaždé, když mi začnou banány v košíku tmavnout. Jsou vyzrálé, měkké a mají intenzivní sladkou chuť. To je přesně to stádium, kdy se hodí do moučníku. Příprava bábovky z banánů jinak není vůbec složitá.

Jednoduchá hrníčková banánová bábovka

Na bábovku budete potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice (může ho být klidně méně)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • ½ hrnku oleje
  • ½ hrnku mléka nebo malý kelímek bílého jogurtu
  • 2 – 3 rozmačkané zralé banány
  • máslo a strouhanka na vymazání formy 
Banány

Postup

Nejprve si zapněte troubu a nastavte teplotu na 170° C, aby se stihla vyhřát. Vymažte a strouhankou vysypejte formu na bábovku. Příprava těsta bude rychlá, proto je dobré mít všechno předem připravené.

Vidličkou si rozmačkejte oloupané zralé banány. Do mísy si nasypejte mouku, cukr a prášek do pečiva a nasucho promíchejte. Jestli máte rádi tmavou bábovku, můžete přidat i kakao, případně jím obarvit polovinu těsta a upéct bábovku dvoubarevnou. Do sypkých surovin přidejte vejce, mléko, olej  rozmačkané banány. Těsto dobře promíchejte, aby v něm nebyly žádné žmolky, ale nemusíte ho šlehat.

Hotovou směs nalijte do bábovkové formy a dejte do trouby. Pečte asi hodinu, pěkně zvolna, aby se propekla i v nejvyšší části, ale nespálila se přitom. Hotovou bábovku nechte úplně vychladnout, vyklopte ji z formy a pocukrujte moučkovým cukrem.

Toto banánové těsto můžete použít i na řezy, v tom případě nalijete těsto na plech a pečete kratší dobu. Průběžně kontrolujte špejlí, jestli je těsto upečené. Hotové řezy můžete podávat zdobené šlehačkou, nebo prokrojené a namazané pudinkovým krémem.

Zdroj náhledových fotografií: Pixabay

Tags : top

Autor Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

3 Comments

  1. Nejlepší banánovou bábovku dělala moje babička. Já dělám hrnkové banánové řezy, nemám formu na bábovku 🙂

Komentáře k článku