Bábovka je tradiční český moučník, jehož recept se dědí z generace na generaci. Přesto se v posledních letech stále víc ustupuje od složité přípravy třených těst, dáváme přednost rychlým nekomplikovaným postupům. Slavnostní bábovku od babičky si tak upečeme jen v opravdu výjimečných případech, banánovou bábovku ale můžete udělat i odpoledne po příchodu z práce.
Banánovou bábovku dělám pokaždé, když mi začnou banány v košíku tmavnout. Jsou vyzrálé, měkké a mají intenzivní sladkou chuť. To je přesně to stádium, kdy se hodí do moučníku. Příprava bábovky z banánů jinak není vůbec složitá.
Jednoduchá hrníčková banánová bábovka
Na bábovku budete potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice (může ho být klidně méně)
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- ½ hrnku oleje
- ½ hrnku mléka nebo malý kelímek bílého jogurtu
- 2 – 3 rozmačkané zralé banány
- máslo a strouhanka na vymazání formy
Postup
Nejprve si zapněte troubu a nastavte teplotu na 170° C, aby se stihla vyhřát. Vymažte a strouhankou vysypejte formu na bábovku. Příprava těsta bude rychlá, proto je dobré mít všechno předem připravené.
Vidličkou si rozmačkejte oloupané zralé banány. Do mísy si nasypejte mouku, cukr a prášek do pečiva a nasucho promíchejte. Jestli máte rádi tmavou bábovku, můžete přidat i kakao, případně jím obarvit polovinu těsta a upéct bábovku dvoubarevnou. Do sypkých surovin přidejte vejce, mléko, olej rozmačkané banány. Těsto dobře promíchejte, aby v něm nebyly žádné žmolky, ale nemusíte ho šlehat.
Hotovou směs nalijte do bábovkové formy a dejte do trouby. Pečte asi hodinu, pěkně zvolna, aby se propekla i v nejvyšší části, ale nespálila se přitom. Hotovou bábovku nechte úplně vychladnout, vyklopte ji z formy a pocukrujte moučkovým cukrem.
Toto banánové těsto můžete použít i na řezy, v tom případě nalijete těsto na plech a pečete kratší dobu. Průběžně kontrolujte špejlí, jestli je těsto upečené. Hotové řezy můžete podávat zdobené šlehačkou, nebo prokrojené a namazané pudinkovým krémem.
Zdroj náhledových fotografií: Pixabay
Nejlepší banánovou bábovku dělala moje babička. Já dělám hrnkové banánové řezy, nemám formu na bábovku 🙂
vždycky přidávám ještě třešně, přidá chuť
Poslední dobou je všechno z bananů…