Zavařování potravin patří k létu stejně jako slunce, především pro náruživé zahrádkáře a dobré hospodyňky, které tak pečlivě uchovávají veškerou úrodu. Elektrický zavařovací hrnec je skvělým a praktickým pomocníkem při konzervaci potravin.
Oproti obyčejnému hrnci dokáže má řadu praktických funkcí, díky nimž je zavařování daleko jednodušší. O všechno se postará sám – sám se dokáže zahřát a sám si udrží potřebnou teplotu pro zavařování, tudíž odpadá i nutnost hlídání teploty. Podle jakých parametrů vybrat ten ideální právě do vaší kuchyně?
Kapacita
Objem hrnce vybírejte podle toho, jaké množství v něm budete zavařovat. Pro klasické domácí zavařování by měl plně postačit hrnec na 27 až 29 litrů. To znamená kapacitu zhruba pro 14 litrových zavařovacích sklenic, nebo až 22 sklenic o objemu 700 ml.
Časovač a regulace teploty
To, v čem tkví dokonalost elektrického zavařovacího hrnce, je fakt, že ho lze nechat pracovat zcela samostatně. Jednoduše nastavíme teplotu a časovač a o nic víc se nestaráme. Některé levnější modely disponují časovým rozsahem 20 až 120 minut, ty dražší nabízí na výběr od 0 do 120 minut a často se odpočet času spustí až ve chvíli, kdy má hrnec námi požadovanou teplotu.
Materiál
Trh nabízí dvě základní varianty materiálu, ze kterých jsou zavařovací hrnce vyrobeny. Buď můžeme zvolit obyčejnější smaltovaný nebo nerezový hrnec, který se bude daleko snadněji udržovat.
Doplňkové funkce a vlastnosti
Mezi doplňkové funkce patří například odložený start. Mezi základ patří pojistka proti nechtěnému zapnutí naprázdno a ochrana proti vyvaření.
Plusem je také, když má hrnec LCD displej, který umožní zobrazovat aktuální nastavení a my tak máme lepší přehled o zavařovacím procesu. Dále se hodí výpustný ventil, ten je určený pro odlévání vody ze zavařovacího hrnce. Dražší modely mohou disponovat i nástavci určenými na odšťavňování.