close
krmení pro psy

Máte doma čtyřnohého chlupáče a chcete mu dopřát tu nejlepší možnou stravu? Dnes máte mnoho možností, čím nakrmit své psí mazlíčky. Jaká je ta nejlepší? Ukážeme vám, jak poznat kvalitní krmení pro psy.

Čím krmit svého psa?

Je pes všežravec, nebo masožravec? O tomto tématu koluje mnoho různých názorů, z biologického hlediska se ale pes řadí mezi masožravce. Proč? Všežravci mají ve slinách enzym amyláza, který jim umožňuje štěpit rostlinný škrob, ten psům ale chybí. Nemusí to nutně znamenat, že je pro psy nejlepší pouze strava z masa, protože každý pes je jiný a záleží na věku i plemenu. Existují hlavní tři druhy krmení pro psy:

1. Granule pro psy

Krmení suchými granulemi je nejběžnější a často používaný způsob. Granule obsahují všechny potřebné živiny, které psi potřebují. Kromě masa v nich většinou najdete i rostlinné složky v podobě ovoce, zeleniny či obilovin. Většina těchto krmiv prochází přísnou kontrolou a testováním veterinárních specialistů, některé mají dokonce americký certifikát AAFCO Dog Food Nutrient Profiles. Díky tomu poznáte, že jde o kompletní a vyváženou stravu.

Jaké granule pro psa vybrat?

Jak jsme už zmínili, při výběru stravy záleží na plemeni i věku psa. Dobrým ukazatelem, podle kterého ale poznáte kvalitu granulí, je štítek se složením. Na něm se dozvíte nejen samotné ingredience, ale i pokyny pro krmení nebo nutriční hodnoty.

2.      Psí konzervy

Další možností jsou psí konzervy. Oproti granulím jsou příjemněji stravitelné – pro starší psy nemusí být tvrdé granule příliš vhodné. Jde o mokré krmení pro psy, které obsahuje velké množství čerstvého masa. Podobně jako u granulí je důležité složení. Všechny ingredience by měly být pro psa lehce stravitelné a především nutričně hodnotné. Dříve byl tento způsob tou nejlevnější variantou, dnes najdete na trhu opravdu kvalitní psí konzervy, které obsahují hlavně živočišné bílkoviny bez umělých konzervantů a barviv.

3.      BARF neboli syrová strava

Mnoho lidí krmí své mazlíčky syrovou stravou, která se skládá z čerstvého syrového masa. Někteří k masu přidávají různé (pro psy bezpečné) druhy ovoce či zeleniny nebo syrová vejce. Jde o přirozený způsob krmení psů, který respektuje masožravé živočichy. Výhodou je, že neobsahuje žádné uměle zpracované potraviny, ale pouze syrové maso. Z hlediska biologie je syrové maso nejlépe a nejrychleji stravitelná potrava pro psy. Na druhou stranu někteří odborníci tvrdí, že syrová strava může představovat vyšší riziko mikrobiálních patogenů, což může zapříčinit nějaké onemocnění.

Jakou roli hraje věk psa?

Způsob krmení psů se odvíjí nejen od plemena, ale i od věku psa. Štěňata potřebují jiné množství i vyváženost potravy. Období dospívání je 12 až 24 měsíců, čím větší plemeno, tím déle trvá. První týdny života je samozřejmě nejlepší mateřské mléko. Ve druhém měsíci můžete začít zkoušet speciální konzervy a granule pro štěňata. Dospělé psy je vhodné krmit dvakrát denně, štěňata ale mnohem častěji – ideálně čtyřikrát či pětkrát po menších porcích.

Jaké pamlsky pro psy vybrat?

Pamlsky jsou fajn způsob, jak psa odměnit například při cvičení poslušnosti. I u těchto potravin je ale důležité sledovat složení. Nejvhodnější alternativou jsou samozřejmě pamlsky, které obsahují vysoké procento masa. Nejenže budou pejskovi chutnat, ale dobře je i stráví. Se sušeným masem tedy nikdy nešlápnete vedle. Při výběru krmení i pamlsků pro psy se vždy poraďte se svým veterinářem.

Zdroj obrázku: Canva

Komentáře k článku