close
no thumb
Je to vždy o kompromisech a domluvě /
Je to vždy o kompromisech a domluvě /

Ať se chystáte pořídit a vybavit nové bydlení nebo rekonstruovat či obměnit to stávající, určitě se vám budou hodit poznatky desítek obyčejných českých žen, čemu se pokud možno v tomto ohledu vyhnout. Hlavně z praktického hlediska. Zde je souhrn nejčastěji se vyskytujících připomínek, co “už nikdy”.

Většina přispívajících se shodlo na tom, že největší katastrofa v bydlení je kožená/koženková sedačka. V zimě studí, v létě se na ni člověk lepí nebo po ní klouže, o hygieně nemluvě. Zvláštní podkategorií jsou kožené sedačky v bílé nebo světlé barvě. Ty se (kromě výše zmíněného) jako bonus ještě rychle zašpiní a špatně čistí. Na některých “speciálních druzích” dokonce ani nesmíte sedět v riflích. Je, myslím, jasné proč. Potahy či přehozy jsou možné, ale jako trvalé a účinné řešení je nedoporučuje nikdo.

Další obsáhlá kapitola jsou podlahy. Tady ale těžko soudit, jelikož každému vyhovuje něco jiného. Našli se tací, kteří řekli “ne” kupříkladu parketám, ale zároveň i zastánci, kteří na ně nedají dopustit. Když tedy pomineme konkrétní podlahové krytiny jako levné plovoucí podlahy, koberce či již zmíněné parkety, které obsadily pomyslný stupínek tří anti-vítězů, obecně lze říci, že je vhodné si nepořizovat tmavé, světlé nebo jedno-odstínové podlahové krytiny. Ostatně podobně jako u nábytku, který byl také často psanou položkou. Na tmavé ploše jde vidět prach, a to prakticky hned na druhý den po úklidu, na světlé naopak tmavé nečistoty, na jedno-odstínových podlahách potom prakticky cokoli, co se nedokáže “mimikrovat” (například do dřevo dekoru či mramorového žíhání).

Každý má jiný názor /
Každý má jiný názor /

Nerez! Vypadá krásně, ale špatně se udržuje. A to platí dvojnásob u nerezového sporáku/varné desky. Prakticky po každém vaření je nutné sporák umýt. Někteří doporučují na pomoc při čištění dětské vlhčené ubrousky, jiní jedlou sodu. Ale ani kdybyste používali svěcenou vodu, tak vás nebude bavit každý den nerez leštit. Dámy celkově nedoporučovaly skleněné a lesklé plochy a povrchy – stoly, poličky, kuchyňská dvířka, dlaždice atd. Z podobných důvodů jako nerez.

Posledním větším tématem jsou otevřené úložné prostory. A to z jednoho prostého důvodu – kvůli prachu. Z poliček se možná ještě některým odolnějším jedincům chce sundat veškeré “ozdoby” a prach setřít, ale třeba z takové otevřené skříně s oblečením je ho téměř nepředstavitelné pravidelně a efektivně odstraňovat. Nehledě na to, že některé věci by měly přece jen zůstat skryty.

Co dalšího NE

  • kulatý dřez – zkuste v něm umýt třeba pečicí plech,
  • průchozí pokoje – speciálně byla vypíchnuta koupelna,
  • umístění teplo vydávajícího spotřebiče (myšlen např. sporák) vedle lednice/mrazáku – tímto řešením stoupnou náklady na elektrickou energii, jelikož se “studený spotřebič” musí více “snažit”,
  • bílá spárovací hmota na podlaze a za sporákem – “aby bílá bílá byla”, nedávat na tato dvě kritická místa, z bílé se totiž časem chtě nechtě stane šedá či žlutá,
  • některé ženy by příště nevolily třeba ani televizi, plastovou vanu, dřevotřískový nábytek, čalouněnou postel nebo vertikální žaluzie – ale to už je spíš na každém z vás.

Co ANO

  • obecně hladké, rovné, nečlenité povrchy – nejedna přispívatelka uvedla jako příklad, proč toto dodržet, negativní zkušenosti se záměrně hrbolatou omítkou (zvlášť za postelí bez čela) nebo frézovanými kuchyňskými dvířky,

    Když se vám to líbí, není co řešit /
    Když se vám to líbí, není co řešit /
  • vhodně zvolené barvy stěn a obkladů (spíše neutrální, neagresivní, nadčasové) – po pár měsících vám totiž červená zeď bude asi tak příjemná jako býkovi,
  • pákové baterie – aneb ovládání teploty vody v jednom “kohoutku”,
  • digestoř – lepší odmašťovat jeden spotřebič, než půlku kuchyně; lepší hodinu poslouchat hučení motoru, než dva dny cítit v celém bytě polední smažené bramboráky,
  • kvalitně udělané všechno – od izolace, přes elektřinu a topení, až po obklady a olemování kuchyňských dvířek.

Největší pohroma je pak zajisté kombinace více výše uvedených věcí. Ale sto lidí – sto chutí. Většina ze zmiňovaného se do žebříčku “co příště ne” dostala především kvůli četnosti a nesnadnosti čištění (nebo možná kvůli lenosti či časové zaneprázdněnosti hospodyněk :-)). Pakliže ale někomu zvýšené požadavky na údržbu nevadí, směle do toho…

Tags : moderní styl

Komentáře k článku