close
Nábytek

Prach: Jak jej utírat správně? Dejte sbohem mokrému hadru

V dokonale upravené domácnosti by se nemělo nacházet sebemenší smítko prachu. Jenomže v trvale obydlené domácnosti, v níž se navíc nachází tmavý nábytek nebo plovoucí podlaha tmavé barvy, se prach začíná tvořit prakticky okamžitě po jeho utření.

Jako hospodyňka poté pociťujete takzvaný boj s větrnými mlýny, který je předem prohraný. Nepřemýšleli jste ovšem nad tím, zda by se prach nedal utírat správněji nebo efektivněji?

Jakým chybám se vyhnout?

Drtivá většina lidí vyráží na utření prachu s vlhkou nebo dokonce mokrou utěrkou, což je hrubá chyba při úklidu domácnosti. Probléme je ovšem v tom, že suchý hadr prach nevyčistí a mokrý hadr vytváří nové chuchvalce už po několika tazích. Například dřevěnému nábytku voda z hadru vůbec nesvědčí, protože tímto krokem ovlivňujete jeho povrchovou strukturu. Další častou chybou bývá špatná organizace práce.

Používat speciální čisticí prostředky?

Při správném a efektivním utírání prachu byste pochopitelně měli používat speciální čistící prostředky, který jsou pro tento typ úklidu vyvinuty. Chybou ovšem je, budete-li je stříkat rovnou na nábytek. Daleko lepší je jejich aplikace na připravený hadr. Jakmile čistič nastříkáte na nábytek, vznikne nerovnoměrná vrstva a navíc riskujete, že se na stole nebo skříni objeví fleky.

Jak utřít prach z obrazovky?

Možná si ale budete říkat, jak otírat prach z LCD obrazovek nebo obecně z elektroniky. I v tomto případě platí, že byste měli používat suchou utěrku v kombinaci se speciálními čisticími prostředky. Ty se dají běžně pořídit v obchodech s elektronikou a nejedná se o nijak likvidační investici. Rovnou ovšem zapomeňte, že budete používat stejné čističe, jaké aplikujete na nábytek. Kromě toho na otření LCD obrazovek existují navlhčené ubrousky.

Pokud jste si mysleli, že při utření prachu nejde udělat nic špatně, pak jste na velkém omylu. Používejte speciální čističe a boj proti prachu bude hned o něco jednodušší.

Zdroj foto: www.pixabay.com

Tags : prachúklid

Autor Michaela

Komentáře k článku