close
obrázek_2023-06-13_160626975

Konečně jsme se dočkali, léto je tady! A spolu s ním i oblíbené chvíle s přáteli a rodinou na zahradě, které si můžete zpříjemnit lahodnou kávou. Jenže není káva jako káva, proto vám přinášíme hned několik zajímavých receptů na kávové letní drinky, které osvěží a povzbudí zároveň.


Espresso Pistacchio

Pistáciové espresso je oblíbeným kávovým nápojem, jeho aromatickou souhrou espressa a pistácií si zamilujete.

Ingredience

  • 30 g pistáciové pasty,
  • 25-30 ml espressa,
  • napěněné mandlové mléko,
  • kousky pistácií na ozdobu.

Příprava

  1. Pistáciovou pastu vložte do sklenice.
  2. Poté pastu zalijte napěněným mandlovým mlékem.
  3. Velmi pomalu nalijte čerstvě připravené espresso do sklenice s mlékem – vzniknou vám tak barevné přechody.
  4. Nakonec na povrch pěny nasypte pár nasekaných pistácií.

Bumblebee Caffe

Chcete své hosty skutečně překvapit? V tom případě jim naservírujte kávu, kde hlavní roli kromě kávy hraje pomerančový džus a karamelový sirup.


Ingredience

  • 50-60 ml espressa,
  • 150 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy,
  • 15 ml karamelového sirupu,
  • 150 g kostek ledu,
  • 2 plátky pomeranče.

Příprava

  1. Velkou sklenici naplňte až po okraj ledem.
  2. Přidejte 150 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy a karamelový sirup.
  3. Nyní si vezměte polévkovou lžíci, opřete ji o sklenici tak, aby vám po ní káva stékala do sklenice. Cílem je, aby se pomerančový džus a karamelový sirup nesmíchal. Kávu lijte velmi pomalu a tenkým pramínkem.
  4. Nakonec ozdobte dvěma plátky pomeranče.


Golden cappuccino

V letních upršených dnech vám jistě zvedne náladu souhra hřejivého koření v kombinaci s čerstvou kávou, čemuž nikdo neodolá.

Ingredience

  • 25-30 ml espressa,
  • 120 ml studeného mléka na napěnění,
  • 1 kávová lžička vanilkového extraktu,
  • ¼ lžičky kurkumy,
  • ¼ lžičky zázvoru,
  • ¼ lžičky skořice,
  • ¼ lžičky kardamomu.


Příprava

  1. Do mléka vložte kurkumu, zázvor, skořici a kardamom.
  2. Zamíchejte a vše napěňte.
  3. Napěněné mléko nalijte do sklenice.
  4. Do čerstvě uvařeného espressa nalijte vanilkový extrakt a kávu nalijte do sklenice.
  5. Nakonec mléčnou pěnu ozdobte trochou mleté ​​skořice.


Ledová káva s kardamomem

Káva v kombinaci s voňavým kardamomem, třtinovým cukrem a ledem k létu patří, proto byste si tento recept měli zapsat na seznam osvěžujících letních drinků.


Ingredience

  • silná čerstvá káva,
  • vychlazené plnotučné mléko (3,5 %),
  • třtinový cukr,
  • kardamom,
  • led.

Příprava

  1. Do sklenice nasypte kostky ledu.
  2. Kávu připravujte ve french pressu, do kterého nasypte asi 2 kávové lžičky třtinového cukru, kardamom, mléko a kávu.
  3. French press zavřete a všechny ingredience pravidelným pohybem pístu vyšlehejte.
  4. Nakonec hotový nápoj nalijte do již připravené sklenice s ledem.


Mražené karamelové macchiato

Ledová káva dokáže vždy osvěžit a zpříjemnit horké letní dny. A co takhle s příchutí karamelu?

Ingredience

  • 20 ml karamelového sirupu,
  • cca 200 g drceného ledu,
  • 25-30 ml čerstvě uvařeného espressa – nechte mírně vychladnout,
  • 100 ml napěněného mléka – nechte mírně vychladnout.

Příprava

  1. Nejprve sklenici naplňte drceným ledem.
  2. Poté do sklenice přilejte karamelový sirup a zalijte napěněným mírně vychladlým mlékem.
  3. Nakonec do sklenice nalijte espresso a promíchejte.


Espresso tonic

Velkým hitem v poslední době je kombinace kvalitního espressa a tonicu. Nejenže je tato kombinace zajímavá na pohled, ale také překvapí svou chutí.

Ingredience

  • Espresso,
  • tonic,
  • pomeranč nebo limeta,
  • led.

Příprava

  1. Led vložte do sklenice, do které nalijte tonic.
  2. Po polévkové lžíci nalijte do sklenice čerstvě připravené espresso.
  3. Přidejte pár kapek šťávy z citrusů a ozdobte plátkem limetky nebo pomeranče.


Tropicalia

A aby i káva dostala trochu větší říz, připravit si ji můžete i v alko verzi.

Ingredience

  • Espresso,
  • kokosová voda,
  • rum,
  • led.

Příprava

  1. Do sklenice vložte led a dejte na chvíli do lednice.
  2. Do shakeru nalijte espresso, kokosovou vodu, rum a protřepejte (minimálně 30 sekund).
  3. Nápoj nalijte do vychlazené sklenice a dozdobte ovocem.

Zdroj foto: www.freepik.com

Tags : kávaledová kávalétoosvěžení

Komentáře k článku