close
Spolupráce

Jak vypadá zdravé a bezpečné uzení, abyste dostali do jídelníčku další zdravé suroviny?

losos

Při uzení masa a jiných potravin je třeba dodržovat několik pravidel, aby byla zaručena bezpečnost, chuť a zdravé živiny uzených potravin. Jak se vyhnout dehtování ohněm nebo kouřem? Při dodržování zásad můžete vylepšit keto jídelníček!

Věnujte udírně při uzení všechen svůj čas

Vždy mějte udírnu, stejně jako všechny ostatní zdroje ohně a kouře, pod důsledným dohledem. Nikoho by nenapadlo nezodpovědně nechat zapálenou svíčku nebo hořící komín v domácnosti a odejít na mnoho hodin pryč. Udírna, ve které se kouří, by měla být v podstatě neustále pod kontrolou. V případě, že se topeniště nachází pod udírnou, uvnitř ní nebo výjimečně blízko ní, měli bychom stav udírny často kontrolovat. A dokonce ani elektrická udírna nesmí být bez dohledu.

Neudržovaná udírna je obzvláště ohrožena a hrozí vznik požáru. Nebezpečí je vyšší v udírnách na dřevo a při topení sukovitým dřevem nebo hrubými dřevěnými štěpkami. Na druhou stranu je možnost vzniku požáru výjimečně u elektrických udíren, zejména u udíren, kde se generátor studeného kouře nachází vně udírny.

Dobře volte dřevo, které používáte k topení

Správné dřevo je předpokladem pro zdravé uzení a dobře připravené jídlo. Neustále používejte dřevo nebo dřevěné štěpky, které byly vhodně vysušeny, v ideálním případě dva až tři roky. U sušeného dřeva je mnohem menší riziko dehtování, které vede ke ztmavnutí masa nebo sýra a navíc s sebou nese nebezpečí pro zdraví.

V udírně nikdy nepoužívejte dřevo s kůrou. Kůra nehoří, ale jakoby se rozkládá, což může způsobit další ztmavnutí masa. Dřevo ovlivněné hnilobou, tvarem nebo jiným poškozením rozhodně není vhodné, stejně jako chemicky ošetřené dřevo nebo nánosy barvy.

Sledujte metody, kontrolujte teploty a dodržujte časy

Pokud potřebujete dosáhnout co nejlepšího výsledku uzení bez jakýchkoli nehod nebo komplikací, dodržujte neustále doporučené strategie pro ukládání a uzení masa, jakož i teploty a časy uzení. Uzení nepatří mezi nejpřínosnější kulinářské hody, ale běžně platí, že studený kouř je méně destruktivní než horký.

Na využití uzenin se vztahuje známé heslo „všeho s mírou“, takže bychom se neměli obávat jíst domácí uzeniny, zejména v případě, že si je uděláme pro společenskou nebo rodinnou příležitost. Domácí uzeniny z kvalitního masa jsou v případě, že se řídíme nadstandardními normami, prospěšnější a chutnější než strojově vyrobené uzeniny plné chemických přísad, barviv a aditiv.

Jak vybrat ideální udírnu

Zásadní je se opravdu zeptat na to, jak vybrat ideální udírnu! Ale ještě předtím, než začnete kupovat svou vysněnou udírnu, měli byste se zamyslet nad jistými otázkami!

  • Víte, jak často budete udit?
  • Kolik množství masa budete udit?
  • Jak moc práce chcete mít s uzením?

Velikost udírny musíte posoudit podle množství masa, které budete připravovat pro sebe nebo známé. Jenže rozměry udírny musí padnout na váš pozemek tak, abyste mohli bezpečně udit. Nesmíte při činnosti ohrožovat své nebo sousedovo bydlení. Také do větší udírny potřebujete více dřeva nebo elektřiny. Lepší je menší, protože budete mít vše více pod kontrolou a zároveň využijete méně paliva.

Udírna by především měla mít korektor kouře, aby bylo uzení kvalitní a zdravé. Ale pokud si chcete vyzkoušet uzení jako za starých časů, kdy se tomu věnovali naši dědové a pradědové, tak si pořiďte dřevěnou domácí udírnu. Uzení probíhá pomalu a přikládá se kusové dřevo!

Nejčastěji se využívá bukové kusové dřevo. Ale traduje se, že chuť a vůni stejně tak dobře dodá dřevo ze švestky, jabloně, třešně, prostě dřevo z ovocných stromů. Držte se tohoto pravidla a vychutnáte si vynikající maso. Na jemné maso se hodí dřevo z ovocných stromů a červenému masu pasuje spíše bukové dřevo! Nikdy do udírny nevkládejte nalakované dřevo nebo jinak upravené, jinak se otrávíte. 

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Komentáře k článku