close
Tipy & TrikyZahrada

Jak zpracovat kedlubny? Několik zaručených receptů na pokrmy z kedluben

Sklizeň kedluben je v plném proudu a jestli se jich urodilo hodně, asi přemýšlíte, jak je zpracovat. Bezkonkurenčně nejlepší jsou samozřejmě syrové, například na čerstvém chlebu namazaném máslem. Ale jíst je stále jen takto se nedá, proto přinášíme pár tipů na zpracování.

Kedlubna (či kedluben) patří mezi rostliny brukvovité stejně jako zelí, kapusta, květák nebo brokolice, jen se z ní, narozdíl od ostatní košťálové zeleniny, konzumuje převážně zduřelý kořen. Obsahuje řadu minerálů, například hořčík, draslík, železo, sodík, vápník, fosfor či mangan, a také vitamíny skupiny B a C. Velký podíl vlákniny přispívá k průchodnosti střev a ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Pěstovat kedlubny je tedy velmi chytré rozhodnutí.

Jak si připravit kedlubny v syrovém stavu

Kromě tradičně podávané kedlubny nakrájené na plátky a mírně osolené můžete kedlubny přidávat do salátu nebo si z nich připravit rychlou, zdravou a hodně dobrou pomazánku. 

Kedlubnová pomazánka

Na tuto jednoduchou a překvapivě dobrou pomazánku potřebujete na jemno nastrouhanou kedlubnu, přírodní sýr (žervé, ricotta, Lučina nebo jen pomazánkové máslo), sůl, pepř a nějakou zelenou nať – pažitku nebo petrželku. Vše důkladně promíchejte a můžete hned mazat na pečivo.

Kedlubnový salát

Na salát je lepší strouhat kedlubny na hrubo. K ní si můžete přidat například na nudličky nakrájenou kvalitní šunku, jarní cibulku a dresink smíchaný z majonézy a zakysané smetany (odlehčená varianta je se sýrem cottage). V horkých letních dnech je takový salát výbornou svačinkou do práce i lehkou večeří.

Co uvařit z kedluben

Na vaření se lépe hodí naše česká odrůda Gigant. Nejen, že je dost velká, takže z ní připravíte dost jídla pro celou rodinu, ale především má tu vzácnou vlastnost, že vařením “nedřevnatí”. Můžete si z ní klidně uvařit polévku, přidat pod maso nebo si k vepřové pečeni připravit kedlubnové zelí.

Kedlubnové zelí

Kedlubny si nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nakrájejte na kostičky a zpěňte na trošce oleje. Přidejte nastrouhané kedlubny, podle chuti sůl a drcený kmín, asi 0,5 dl octa a pod pokličkou duste, dokud kedlubny nezměknou (což není nijak dlouho, tak 10 minut). Jestli si nepustí dost šťávy, trošku je podlijte vodou. Zelí si můžete přisladit nebo naopak ještě přikyselit, kdo ho má rád zadělávané, přidá trošku světlé jíšky.

Kvašené kedlubny (pickles)

Kedlubny si, stejně jako další zeleninu, můžete uchovat na zimu kvašenou. Mléčné kvašení je pro náš organismus velmi příznivé, díky němu se vytváří v pokrmech potřebná probiotika. Kedlubny si můžete nechat kvasit samostatně jako zelí nebo ji přidat do směsi a připravit si čalamádu (pickles). 

Příprava kvašeného kedlubnového zelí:

Kedlubny nastrouháte na hrubo, přidáte sůl, případně i trochu kmínu a důkladně mnete rukama, dokud si nepustí šťávu. Pak je napěchujete do velké zavařovací sklenice, zatížíte tak, aby byly ponořené ve šťávě a dáte do tepla kvasit (v létě klidně za okno na slunce). Zhruba za 4 – 5 dní je hotovo.

Zdroj: Pinterest, foto Pixabay

Tags : kedlubnyrecept

Autor Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Komentáře k článku