close

Se zvýšenou úrovní české gastronomie a rozšířením zdravého životního stylu se pochopitelně pojí i větší četnost používání čerstvých bylinek. Ty se se svou sušenou variantou nemohou srovnávat, protože je zde výrazný rozdíl v chuti, a především ve vzhledu.

Nic vám neudělá na jídle větší parádu než čerstvě utržené bylinky, které si sami pěstujete v malém květináči na kuchyňském parapetu. Jaké bylinky jsou ale pro takové domácí pěstování nejvýhodnější?

Proč bylinky pěstovat doma?

Voňavé bylinky jsou nejenom ideální ingrediencí do právě vařeného pokrmu, ale navíc jsou perfektním prostředkem na zvýšení příjmu vitamínů v pestré stravě. Další obrovskou výhodou domácího pěstování je možnost celoroční konzumace prakticky všech bylinek, takže nejste omezeni sezónností.

Bylinky, které si v kuchyni sami vypěstujete, jsou vám kdykoliv po ruce a jsou zaručeně čerstvé. Jednotlivé druhy rostlinek umístěte do malých květináčů, protože je vždy lepší pěstovat bylinky odděleně od sebe. Tím získáte i designový doplněk do kuchyně.

Které bylinky pěstovat?

Fantazii a vaší zahrádkářské šikovnosti se opravdu meze nekladou, takže v malých truhlících můžete pěstovat prakticky všechny běžné druhy bylinek. Mezi ty vůbec nejoblíbenější se řadí libeček používaný na dochucení polévek nebo petrželka s bazalkou. Tyto rostlinky lze využívat především do pravých italských těstovin, popřípadě do rajské polévky. Máte-li rádi klasickou českou kuchyni, pak ve vašem truhlíku nemůže chybět kopr. Kromě stejnojmenné omáčky můžete voňavou bylinku přidat k lososu nebo do nakládaného zelí.

Na co si dát pozor?

Bylinky zasazené v květináči mají k dispozici mnohem menší množství substrátu než jejich sestřičky na záhoncích. I proto byste měli dbát především na pravidelnou zálivku, kterou můžete provádět klidně každý den. Všechny bylinky by měly mít dostatek slunečního svitu a dostatečně teplé prostředí. Ještě před zasazením se ovšem podívejte na požadavky všech pěstovaných druhů, abyste zjistili, zda jde vůbec vaše kombinace bylinek pěstovat pospolu.

Pěstování bylinek v kuchyni v malých truhlících je obrovsky populární. Při vaření tak můžete používat stoprocentně čerstvé rostlinky, což se podepíše na kvalitě vámi připravovaných jídel.

Zdroj foto: www.pixabay.com

Tags : bylinkydomácnostpěstování

Autor Michaela

Komentáře k článku