close
Kuchyně

Jak uklidit kuchyň co nejrychleji a efektivně? Zkuste tyto triky

obrázek_2022-08-30_112421945

V kuchyni se pohybujeme každý den, a zvláště poté, co uvaříme jídlo, je to zde jako po výbuchu. Kuchyně by se měla udržovat v neustálé čistotě, ale ruku na srdce, ne vždy to jde a je na to čas. Pokud potřebujete ale kuchyň uklidit co nejrychleji, ale přesto řádně, zkuste několik triků, které vám každý úklid usnadní.

Nádobí raději myjte hned

Ne vždy se nám po večeři chce ještě umývat horu nádobí, známe to všichni, ale rozhodně je to lepší. Nádobí, na kterém zbytky jídla zaschnou, se myje o poznání hůře a také to trvá déle. Pokud ale opravdu nestíháte, snažte se nádobí alespoň odmočit. Stačí, když do talířku, hrníčku či hrnce nalijete vodu. Ráno se nádobí bude mýt o mnoho snadněji.

Po umytí nádobí ale nezapomeňte ani na samotný dřez. Ten by se měl po každém použití také otřít houbičkou namočenou v roztoku saponátu a vody, následně dřez utřete ještě suchým hadříkem tak, aby na povrchu nezasychaly kapky vody. Ze sítka ve dřezu také nezapomeňte odstranit zbytky – a také jej otřete. Dřez pak nebudete muset řešit při celkovém úklidu kuchyně, protože jej necháte po každém použití v pořádku.

Sporák si zahřejte

S úklidem sporáku je to po vaření asi jako s nádobím. Někdy prostě nezbude čas ani chuť na jeho úklid. Ovšem nečistoty se ze sporáku vždy lépe čistí, když je ještě teplý. Zvláště pokud máte kolem plotýnek zaschlé nečistoty, je lepší uklízet je hned po vypnutí, v té době je zahřátý a všechny nečistoty mnohem lépe pustí. Pak stačí vzít obyčejný saponát nebo přípravek na čištění a houbičku. Když je totiž sporák ještě teplý, nemusíte nic drhnout ani nechávat působit. Půjde to hned a velmi snadno. Na sporák ale hlavně nikdy neberte drátěnku, kterou byste jej mohli nepěkně poškrábat!

Na troubu i mikrovlnku použijte ocet

Že je ocet nejen skvělým dochucovadlem, ale i pomocníkem v domácnosti při úklidu, víme všichni. Pokud si chcete usnadnit mytí trouby nebo mikrovlnky, nemusíte hned spěchat do drogerie pro speciální přípravky. Bohatě postačí, když dovnitř dáte misku s vodou a octem. Octu stačí použít asi dvě polévkové lžíce. Pak troubu nebo mikrovlnku pusťte na pár minut, aby se roztok zahřál. Krásně se vám během chvilky rozpustí všechny usazené nečistoty, které pak stačí jen setřít – a je hotovo. Z mikrovlnné trouby ale nezapomeňte nejprve vyndat všechny odnímatelné části, které je třeba umýt ručně.

Nezapomínejte na lednici

Co si budeme nalhávat, lednici během běžného úklidu každý z nás tak trošku přehlíží. Vždy ale alespoň jednou do měsíce si vzpomeňte i na ni. Je třeba probrat, co v lednici je, a případně prošlé potraviny vyhodit do koše. Občas je nutné také rozmrazit mrazák a při té příležitosti si dejte práci i s poličkami nebo stěnami lednice. Ty stačí otřít houbičkou namočenou v saponátu na nádobí s vodou. Pak lednici vytřete dosucha. Čím častěji budete lednici udržovat v čistotě, budete si dávat pozor na to, co v ní skladujete, tím méně často ji budete muset celou čistit. Na lednici a její obsah tak myslete průběžně.

Pryč se vším nepotřebným

Pokud si chcete úklid zjednodušit, vždy je lepší věnovat se malému úklidu každý týden. Je potřeba umýt podlahu a setřít všechny drobky. Také nezapomínejte na horní police a na prach, který se na nich také udržuje. Ovšem nejvíce si pomůžete tím, že se budete snažit mít v kuchyni vždy jen to, co skutečně potřebujete. To, co již delší dobu nevyužíváte, nemilosrdně vyhoďte. V kuchyni by mělo být opravdu jen to nejdůležitější. Malé spotřebiče nebo nejrůznější pomocníky, které vytahujete jen jednou ročně, mějte vždy řádně zabalené a uschované ve skříňkách, kde na ně nesedá prach.

Díky tomu bude vaše kuchyně vždy čistá a nebudete mít tolik práce s úklidem.

Zdroj foto: www.freepik.com

Tags : trikyúklidúklid kuchyně

Autor Michaela

Komentáře k článku