close
Spolupráce

Vybíráme kávovar do domácnosti. Je lepší pákový nebo automatický?

kavovar

Jste milovníkem kávy, který si šálek tohoto nápoje rád dopřeje nejen v kavárně, ale také doma třeba při sledování televize? Pak si určitě nevystačíte s instantní kávou nebo jinými méně kvalitními metodami přípravy kávy. Vy potřebujete kvalitní kávovar se vším, co k němu patří. Jak vybrat ten, který bude nejlépe odpovídat vašim potřebám? Poradíme, jak na to.

Pákové kávovary

Působí rozhodně nejprofesionálněji, hodí se však také do domácnosti? Pákové kávovary dávají možnost se při výrobě espressa skutečně vyřádit a experimentovat. Kvalita výsledného nápoje je totiž výrazně ovlivněná obsluhou. Jde o postup při mletí, napěchování, délce přípravy, kvalitě vody a mnoha dalších. Pamatujte, že i doma si můžete užít přípravu s pákovým kávovarem, ale nepodceňte jeho výběr. Měl by být především schopný vyvinout tlak alespoň 9 barů a měl by být schopen ohřát vodu na správnou teplotu. Připravte se, že pákový kávovar vyžaduje náročnější údržbu a příprava šálku kávy vám zabere déle.

Automatický kávovar

Jde o velmi pohodlnou cestu, jak připravit kvalitní a chutné espresso i u vás doma. Stačí stisknout jedno tlačítko a vše se děje zcela automaticky. Káva se sama umele, napěchuje a kávovar si také řekne o vyčistění, když je potřeba. Pokud nechcete ztrácet čas s přípravou kávy nebo se u vás doma pije ve velkém, je to rozhodně lepší volba než klasický pákový kávovar. Výhodou je i to, že si lze nastavit výšku výpusti kávy, což znamená, že se vyhnete problémům s velikostí šálků, které pod nenastavitelnou výpust nemusí jít dobře umístit.

Ruční pákový kávovar

Velmi netradiční, přesto moderní možnost. Pracuje na stejném principu jako klasický pákový kávovar, ale potřebného tlaku se dosahuje manuálně. Kávu si tedy doslova protlačíte vlastníma rukama. Je to velmi trendy způsob, jak oslnit své kolegy či kamarády, navíc nepotřebuje ani elektřinu, takže se hodí klidně i na chatu nebo pod stan.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Tags : kávovar

Komentáře k článku