close
Kuchyně

Zařizujete kuchyni? Vyhněte se nejčastějším chybám!

Zařizování kuchyněKuchyně je jednou z nejdůležitějších místností v bytě či domě. Ptáte se proč? Inu, kde jinde byste mohli připravovat ta nejchutnější jídla? Na kterém jiném místě by se mohla sejít celá rodina u výborné večeře, kde si všichni navzájem shrnou úspěchy i neúspěchy celého dne? Kde jinde se žena cítí doslova ve svém živlu a které jiné místnosti ženy odnepaměti vládnou? Někteří jsou se svou kuchyní, jejím vybavením i vzhledem více než spokojeni, jiní mají kuchyň novou, zařízenou podle svého vkusu i nejposlednějších trendů a nemůžou si na nic stěžovat, ale jsou mezi námi i tací, kteří se svou kuchyní žijí již pěknou řádku let, to či ono jim nevyhovuje a proto se rozhodli pro renovaci, ve které chtějí udělat všechno jinak a hlavně lépe. Ovšem, zařizování kuchyně je pro mnohé z nás kamenem úrazu, úkolem, na který nestačíme či akcí, která se ve finále nepovede. Jak tedy postupovat, abyste kuchyni zařídili nejen podle svých představ, ale také podle kritérií, která jsou pro správný chod kuchyně velice důležitá?

Kuchyňské zóny

Odborníci na kuchyně rozlišují tento prostor na určité zóny, které byste měli správně uspořádat. Přijde vám to směšné? Ačkoli to zní úsměvně, tyto takzvané zóny vychází ze stejného principu, které využíváte dnes a denně potraviny si nejprve roztřídíte, pak je uložíte, následně je připravíte k vaření, potom tepelně zpracujete, naservírujete a nakonec přichází úklid. Přijde vám to povědomé? Ano! Tímto postupem procházíme každý den úplně všichni a nepřijde nám na tom nic komického.  Při správném uspořádání zón si ušetříte čas pobíháním po malém prostoru a předejdete tak i zbytečnému zašpinění. Princip je jednoduchý, stačí, když si jakožto praváci všechny potřebné zóny umístíte po pravé straně, jste-li leváci, tak naopak, tímto způsobem: skladování, mytí, příprava a vaření.

Chybný postup prací

Novou kuchyni musíte brát jako celek. Je proto velice důležité, abyste všechny úpravy promysleli vzhledem k již provedeným změnám, jako je elektroinstalace, umístění digestoře, voda či plyn. Zařizujete-li úplně novou kuchyň v novostavbě, máte práci o to jednodušší, nemusíte totiž přemýšlet, co kam musíte umístit. Kdežto pokud jen renovujete starou kuchyň a máte již v bytě či domě rozvedenou elektroinstalaci, musíte například umístění varné desky přizpůsobit danému místu.

Proradné centimetry

Hodně lidí chybuje už v tom okamžiku, kdy si na jednotlivé zóny nenechají dostatek místa. Obecně se doporučuje kolem každé zóny minimálně 30 centimetrů pracovní plochy. Pokud bojujete s nedostatkem místa, je to něco jiného. V tom případě musíte brát v potaz každičký centimetr, ale i přesto byste neměli zapomínat na zóny. Další chyba, kterou při zařizování kuchyně můžete bez mrknutí oka udělat, je špatná výška pracovní plochy. Vzhledem k tomu, že zrovna u pracovní desky strávíte nejvíce času, měli byste jejímu umístění věnovat dostatečnou pozornost. Problém není ani když v kuchyni vaříte dva – stačí zvolit dvě rozdílné výšky pracovní plochy tak, aby to každému vyhovovalo. Postavte se k pracovní desce a ruce ohněte do pravého úhlu tak, abyste je drželi vodorovně nad deskou. Pokud mezi nimi a pracovní plochou bude 15 cm, našli jste správnou výšku.

Málo nebo moc

Nesnažte se veškeré volné místo zastavět skříněmi, když tolik úložného prostoru ani nepotřebujete. Na druhou stranu ani nechtějte do kuchyně umístit málo nábytku. Obojí je špatně. Ve finále získáte prostor, který ačkoli bude mít dostatek úložného prostoru, nebude v něm dostatek pracovní plochy, nebo naopak budete mít na kuchyňské lince  nespočet věcí, které ačkoli je budete potřebovat, nebudete je mít kam umístit. Tady platí: všeho s rozvahou.

Zařizování kuchyně nemusí být noční můrou, když ke každému kroku budete přistupovat rozumně a s rozvahou. Když si všechno pečlivě rozmyslíte, do detailů naplánujete každý krok, zvážíte postupy a vezmete v potaz vaše finanční možnosti, získáte kuchyň, která bude splňovat veškeré potřebné funkce, nabídne vám prostor pro příjemné vaření a místo, kde se budete rádi scházet.

Tags : kuchyně
Nikol Bláhová

The author Nikol Bláhová

Leave a Response